Erişilebilirlik

Rusya'da Özgür İnternet Demokrasi Hareketini Nasıl Etkiledi?


Rusya'da Özgür İnternet Demokrasi Hareketini Nasıl Etkiledi?
Rusya'da Özgür İnternet Demokrasi Hareketini Nasıl Etkiledi?

Rusya’da muhalefetin protesto hareketi çok hızlı bir şekilde gelişti. Bunun altında yatan neden, ülkede sansür uygulanmayan internetin çok yaygın olarak kullanılması. Ruslar, İnternet sayesinde birbirleriyle daha özgürce haberleşmeye ve hükümete karşı örgütlenmeye başladı.

4 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olacağını açıklayan Başbakan Vladimir Putin, bir on yıl daha Rusya’yı yönetmek istiyor.

Ancak internette, Putin’in cumhurbaşkanlığı yarışına katılmasını eleştirenler, Sasha Baron Cohen’in yeni komedi filmi Diktatör’deki gibi bir Vladimir Putin portresi çiziyor.

Titanik filminden esinlenen bu sahnede ise, Putin ve eski meclis başkanı Boris Gryzlov, büyük bir buzdağına çarpıyor.

Bir milyondan fazla kişinin izlediği bir müzik klibi, Rusya’da en iyi Youtube videosu seçildi. Videoda, psikiyatristler “Tımarhane Oylarımız Putin’e” diye şarkı söylüyor.

Rusya’da son haftalarda yapılan büyük protesto gösterilerinin arkasında, devlet kontrolundaki televizyonları bırakıp özgür internet ortamına geçen genç nesil var. Moskova’da Yeni Medya adlı programı yöneten siyasi bilimci Amerikalı Sam Greene’e göre, internet televizyonları da değiştiriyor: "24 Aralık’taki gösteriyi, Putin karşıtı gösteri olarak vermek zorunda kaldılar. Daha önce bunları televizyonda görmeniz mümkün olmazdı. Ama bu haberler zaten internete giriyor. İşte bu gerçek televizyonların, sokaktaki 70-80-100 bin, 120 bin kişiyi görmezden gelmesini engelliyor, onları köşeye sıkıştırıyor."

Başbakan Putin’in taraftarları da internette interaktif bir site kurarak seslerini duyurmaya çalışıyor. Ama muhalefet grupları oraya da el atmış durumda.

Putin karşıtı mesajlar, web sitesinde çoğalınca kampanya yöneticileri, bunları kaldırmak zorunda kaldı.

Web sitesinde Putin’in partisi Birleşik Rusya’dan ise hiç söz edilmiyor.

Blog yazarı Alexey Navalny tarafından “hırsız ve dolandırıcılar partisi” olarak adlandırılan partinin imajı büyük zarar gördü.

Rus hükümeti, internetteki mücadeleyi kaybederken, muhalefet işi gösteriler için para toplamaya kadar vardırdı.

Alexei Kozlov, dört günde 130 bin dolar toplamış. Kullandığı para ödeme sistemi olan Yandex, her bağışçının en az 50 dolara kadar katkıda bulunmasına izin veriyor: Bu çok büyük bir rakam değil. Ve bu sayede kimse, herşeyi tek bir kişinin ödediği iddiasında da bulunamaz. Ayrıca Yandex sadece Rusya’da var. Yani kimse, para Amerika’dan geldi de diyemez.

Muhalefet, gösterileri organize etmek için Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerini de kullanıyor.


XS
SM
MD
LG