Erişilebilirlik

Rusya'da İntihar Saldırısı:16 Ölü


Rusya’nın Volgograd kentinde bir tren istasyonunun girişinde kendisini havaya uçuran bir kadın intihar bombacısı en az 16 kişiyi öldürdü.

İntihar eylemcisi üzerindeki bombayı Volgograd istasyonunun ana girişinin içindeki metal dedektörün önünde patlattı. Televizyonda yayınlanan görüntülerde portakal renginde büyük bir yangın topunun sütunlarla dolu giriş holünü doldurduğu ve dumanların kırık pencere camlarından dışarı sızdığı görüldü.

Bir Rus güvenlik sözcüsü ölü sayısını 16 olarak açıklarken bölgesel vali 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi. Bir sağlık bakanlığı yetkilisi saldırıda 42 kişinin yaralandığını ve bazılarının tedavi için Moskova’ya gönderildiğini açıkladı.

Sözcü Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in güvenlik güçlerine gerekli tüm önlemleri almaları emri verdiğini söyledi. Federal polis sözcüsü de hava alanları ve tren istasyonlarında güvenlik önlemlerinin arttırıldığını açıkladı.

Ancak aynı kentde yine bir kadın intihar bombacısının bir otobüsde altı kişiyi öldürmesinden sonra hemen iki ay sonra meydana gelen saldırı, ister istemez güvenlik önlemlerinin ne ölçüde etkili olduğu sorusu yarattı.

Saldırı ayrıca Rus hükümetinin 40 gün sonra Karadeniz’in Sochi tatil kasabasında başlayacak Kış Olimpiyatlarının güvenliğini sağlama yeteneği konusunda duyulan kaygıları da arttırdı.
Olimpiyatlar, Sovyetler Birliğinin 1991’de çökmesinden beri Rusya’nın yeniden güçlendiğini göstermek isteyen Putin için büyük bir prestij projesi niteliği taşıyor.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak öldürülen İslamcı militanların eşleri ya da akrabaları olmaları nedeniyle “karadullar” adı takılan kadın intihar bombacıları zaman zaman bu tür saldırılar düzenliyor.
Bir milyon nüfuslu Volgogda sık sık şiddet olaylarına sahne olan nüfusun çoğunluğu Müslüman Kuzey Kafkaslar bölgesinin yakınında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG