Erişilebilirlik

Rusya'da Eşcinsel Hakları Tartışılıyor


Rusya Parlamentosu’nda bir komisyon, heteroseksüel olmayan kişilerin toplum içinde birbirlerine sevgi ya da cinselliği hatırlatan davranışlarda bulunmasına para cezası ya da hapis gerektiren yasa tasarısını reddetti.

İnsan hakları örgütleri gelişmeyi memnunlukla karşılasa da, örgütler, 2013 yılında “eşcinsel propaganda”ya engellemek çıkarılan ve ülkede eşcinsellere karşı ayrımcılığı körükleyen yasanın da iptali çağrısında bulundu.

Yasa Rusya Komünist Partisi tarafından sunulmuştu. Tasarı meclisten geçseydi, toplum içinde, sevgi gösterisinde bulunan eşcinsellere, 50-65 dolar arası ceza verilebilecekti. Eğer bu bahsedilen ve “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin teşhiri” olarak adlandırılan davranışlar, eğitimsel, kültürel ya da gençlik faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda ya da kurumlarda yapılırsa da, kişilere 15 güne kadar hapis cezası verilebilecekti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tasarıyı homofobik içeriği nedeniyle kınadı ve tasarının, “insanları kimliklerini gösterdikleri, yani var oluşlarının önemli bir bölümünü sergiledikleri için cezalandırmak” anlamına geleceğini savundu.

Yasanın reddi, Rusya’da lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireyler yani LGBT bireyler için ender yaşanan bir zafer sayılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Rusya Programı Direktörü Tanya Lokşina, komisyonun yasa tasarısını reddetmesinden memnun olduklarını ancak parlamentonun, ülkede LGBT’lere büyük zarar veren “Gey propaganda” yasasını iptal etmesi gerektiğini de belirtti.

2013’te çıkarılan yasa çocukların geleneksel olmayan cinsel ilişkilere özendirilmesini yasaklıyor. Ancak bu muğlak tanım uluslararası kamuoyunun tepkisine yol açmıştı.

Lokşina, yasanın LGBT’lere yönelik saldırıların sayısında artışa neden olduğunu ve ülkede bu kişilere yönelik genel hoşgörüsüzlük ve düşmanlığı ciddi oranda tırmandırdığını söylüyor.

Moskova’da yaşayan trans bir kadın olan Sandra, Amerika’nın Sesi’ne yasa çıkarıldıktan sonra gündüz saatlerinde sokakta şiddet gördüğünü ve jiletle tehdit edildiğini söyledi. Kız arkadaşı polisi arasa da, olay yerine gelen polis saldırganları tutuklamaktan çekinmiş ve olay yargıya intikal etmemiş. Sandra kendisine, “Onlar senin gibi insanlarla savaşıyor. Sen bizi utandırıyorsun” dendiğini belirtti.

LGBT toplumunun, hükümette çok az dostu var. İkinci sınıf vatandaş muamelesi görseler de, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin “Gey Propaganda” yasasını savunuyor ve yasanın eşcinselliği yasaklamadığını söylüyor. Ülkenin devlet medya şirketi Rossiya Segodnya’nın Genel Müdürü Dimitri Kiselyov, 2012’de ölü eşcinsellerin kalplerinin yakılması ya da gömülmesi gerektiğini, bunların organ bağışı için bile kullanılmaması gerektiğini söylemişti.

Eylemciler hükümetin LGBT’leri günah keçisi olarak ilan ederek, halkı Rusya’nın gerçek sorunları üzerine kafa yormaktan uzaklaştırdığını savunuyor. Eylemciler, hükümetin sözde gerçek Rus değerleri ile yabancı değerler arasında ayrım yaparak siyasi kazanç sağlamaya çalıştığını düşünüyor.

Lokşina, hükümetin bu nedenle LGBT’leri Rusya’ya 'yabancılar' olarak takdim ettiğini ve bu stratejinin bir noktaya kadar halkın ilgisini ekonomik sorunlardan başka noktalara çekmekte başarılı olduğunu söylüyor.

Baskıcı atmosfere rağmen, bazı LGBT eylemcileri sessiz kalmayı reddediyor. Bir öğretmen sendikası lideri olan Vladimir Komov, Moskova’da mühendis sevgilisi Dimitri Svetli ile yaşıyor.

Ülkede kamuya açık eylem yapmanın zorlaştığını ve bu eylemlere tutuklanma korkusu nedeniyle daha az kişinin katıldığını söyleyen Komov, buna rağmen yasanın belki de insanlarda tepki yaratarak yarar da getirdiğini söylüyor.

Öte yandan, yasanın LGBT toplumu içinde birçok kişiyi eyleme teşvik ettiğini de söyleyen Komov, yasanın birleştirici bir nokta olarak birçok kişiyi mücadele etmeye ittiğini de savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG