Erişilebilirlik

'Rusya ve Ukrayna Arasında Yeni Bir Çatışma İhtimali Yüksek'


'Rusya ve Ukrayna Arasında Yeni Bir Çatışma İhtimali Yüksek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı'nda, iki yıl önce polis, meydandaki protestoculara ateş açmış, 50 kişi yakın mesafeden vurularak öldürülmüştü. Ukrayna’nın Rusya yanlısı Devlet Başkanı Victor Yanukoviç devrilmiş, Rusya, Kırım’ı ilhak etmişti.

Ukrayna Ordusu, Rusya’yla yeni bir çatışma çıkma olasılığı yüzünden yeniden teyakkuza geçti. Rusya, geçen hafta Kırım-Ukrayna sınırındaki üç geçidi kapattı. Ukrayna, Rusya’yı, Donbas bölgesinde ve iki ülke arasındaki sınırda asker yığınağı yapmakla suçluyor.

Potomac Vakfı’ndan Phillip Karber’a göre bu adımlar işgale hazırlık anlamı taşıyabilir.

Rusya ise Ukrayna’yı Kırım’da baskın planları yaparak halkı kışkırtmakla suçluyor. Rusya, Kırım’da altyapıyı bombalama planı yapan bir sabotajcının görüntülerini yayınladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bunun bir terör taktiği olduğunu öne sürüyor.

Ukrayna-Kırım sınırındaki Canköy’de halk, şu anda ortamın sakin olduğunu söylüyor.

Gözlemciler, iki tarafın daha büyük bir yüzleşmeye hazırlandığı görüşünde. Moskova’daki savunma uzmanlarına göre savaş çıkması, bütün dünya için sürpriz olur.

Uzmanlara göre, Rusya-Ukrayna gerginliğini hafifletmek için Batı’nın birlik içinde olması, en azından bu iki ülke arasındaki gerginliği gözardı etmemesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG