Erişilebilirlik

'Rusya ve Türkiye Siyasi Anlaşmazlıkları Ticarete Yansıtmaz’


Ekonomist Kerem Alkin, iki tarafın uluslararası siyaset alanındaki anlaşmazlıklarını ekonomik ilerleme sürecini etkileyecek şekilde sık sık gündeme getirmeyeceği görüşünde

Türkiye’yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gündemindeki en önemli konulardan biri de iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmekti.
Ekonomist Kerem Alkin
Ekonomist Kerem Alkin

ORSAM’ın verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret 2011 yılında 30 milyar dolar düzeyindeydi. Bunun yanı sıra Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği işlerin değerinin 40 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca iki ülke arasındaki doğrudan yatırımlar da son dönemde artıyor. Buna göre, Rusya’dan Türkiye’ye doğrudan yatırımlar 9 milyar dolarken, Türkiye’den Rusya’ya yapılan yatırımların değeri de 10 milyar doları buldu.

İki ülke arasındaki işbirliği özellikle enerji alanında öne çıkıyor.

Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve Ekonomist Kerem Alkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gündeminde enerji ağırlıklı projelerin olmasını iki tarafın bugüne kadarki işbirliğinin doğal bir uzantısı olarak değerlendiriyor. Ancak Alkin, Rusya’nın artık bankacılık ve telekomünikasyon gibi alanlara da ağırlık vermeyi hedeflediğini bu yüzden de Türkiye ile Rusya arasında sadece enerji değil, diğer alanlarda da işbirliği sürecinin hızlanacağını söylüyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması da bir diğer hedef. Kerem Alkin, son dönemde, özellikle de 2008 mali krizinden sonra bankalarda görülen kredi daralması sonrasında petrol boru hattı gibi çoklu ülkeleri kapsayan projelerin finansmanında tıkanıklıklar olduğunu, Rusya ve Türkiye’nin bundan sonraki dönemde bu tür darboğazları aşmayı ve proje finansmanı sıkıntısını aşacak adımlar atmayı da hedefleyeceklerini söylüyor.

Suriye krizi ve Patriot füzeleri Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi anlaşmazlık noktalarının başında geliyor. Peki bu unsurlar ekonomik ve ticari ilişkilere yansır mı? Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni ve Ekonomist Kerem Alkin bu soruyu, “Her iki ülkenin de, çok büyük bir gerginlik olmaması koşuluyla, uluslararası siyaset alanındaki anlaşmazlıklarını ekonomik ilerleme sürecini etkileyecek şekilde sık sık gündeme getirmeyeceği anlaşılıyor,” diye yanıtlıyor.

İki ülke, üçüncü ülkelerde de ortak projeler gerçekleştirme hedefinde. Bu ülkeler hangileri ve hangi sektörler? Kerem Alkin’e göre, Irak, İran ve Mısır aday ülkeler arasında. Ancak Alkin, Amerikan Kongresi’nde alınan son yaptırım kararları çerçevesinde İran’ın bu alanda gündeme alınacak son tercih olduğu görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG