Erişilebilirlik

Rusya ve ABD Ateşkeste Topu Birbirine Atıyor


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Suriye’de ateşkese sözüznü tutmaya devam ettiğini söyledi. Putin, ABD’nin anlaşmaya bağlılığından duyduğu şüpheyi ise, “Washington kendi şeffaflık çağrısından sapıyor” şeklinde ifade etti.

Kırgızistan ziyaretinde basının karşısına çıkan Putin, içeriği gizli tutulan anlaşmayı Rusya’nın tek taraflı açıklamayacağını söyledi ve “Bölyle bir anlaşmayı neden kapalı tuttuğumuzu anlamakta zorlanıyorum” dedi.

ABD’nin Suriye hükümetine karşı mücadele potansiyelini korumak istediğini savunan Rusya Devlet Başkanı, “Washington muhalefetin sözde sağlıklı kısmını, yarı-suçlu ve terörist unsurlardan ayıramıyor. Bu çok tehlikeli bir yol” dedi.

ABD’li ve Rus yetkililer, Cuma günü ateşkesin uzatılması istediklerini açıkladı. Ancak Beyaz Saray, insani yardım Suriye’ye ulaştırılmadan, anlaşmada yeni bir safhaya geçilemeyeceğini açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cuma gecesi bazı cephelerde aralıklı top atışı ve çatışma olduğunu açıkladı. Şam’ın banliyölerinden Doğu Guta’da muhalifler ile rejim yanlısı güçler arasında çatışma çıktı; Humus’un bazı kasabalarına hava saldırısı düzenlendi.

Halep’e insani yardım taşımak üzere yola çıkan 40 TIR ise Cuma günü boyunca Türkiye sınırında bekletildi. ABD, bundan Suriye hükümetini sorumlu tuttu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “Cenevre’de vardığımız anlaşmaya göre bu TIR’ların Suriye’ye girmiş olması gerekiyordu” dedi.

Dışişleri Bakanı John Kerry de, Rus mevkidaşı Lavrov’u arayarak, insani yardımın ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler ise, araçların Suriye’ye girmesinin henüz güvenli olmadığı görüşünde. BM sözcülerinden Jens Laerke, “Halep’te bu yarıma ihtiyacı olan en az 250 bin insan olduğunun farkındayız, gitmek için her türlü hazırız ama süreç sinir bozucu ve tüm dünya bunu izliyor” diye konuştu.

Rusya’ya göre Suriye hükümet güçleri Halep’ten çekilmeye başlamıştı. Bu sırada muhalifler ateş açınca tekrar eski mevkilerine dönmek zorunda kaldılar. Ruslara göre Washington da ateşkesi ihlal eden muhalifleri bastırmak için çalışmıyor.

Muhalifler ateşkesten umutlu değil

Suriye’de ABD ve Rusya arabuluculuğundaki ateşkesin , siyasi geçiş sürecine aracı olması umuluyor. Muhalif liderler ise ateşkesin bozulmasını bekliyor. Muhalifler, ne Esat’in ne Rusya’nın ne de İran’ın siyasi uzlaşma masasına oturacağına inanıyor.

Özgür Suriye Ordusu’nun eski komutanı Salim İdris, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, sahadaki silahlı grupların hala ateşkesle ilgili soru işaretleri olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG