Erişilebilirlik

"Rusya Ukrayna Sınırına Asker Yığıyor"


Ukrayna'nın doğusunda bir köyün girişinde mevzilenen ayrılıkçı militanlar
Ukrayna'nın doğusunda bir köyün girişinde mevzilenen ayrılıkçı militanlar
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Rusya’nın Ukrayna sınırına yeniden asker yığmaya başladığını açıkladı.

Rasmussen Brüksel’de yaptığı açıklamada sınıra birkaç bin Rus askeri daha sevkedildiğini belirtti ve geriye atılmış bir adım olarak niteledi.

Ukrayna sınırına 40 bin civarında Rus askeri sevkedilmiş ancak NATO geçen ay bunların bölgeden çekildiğini bildirmişti.

Öteyandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko 27 Haziran’da Avrupa Birliği ile ekonomik ortaklık anlaşması imzalayacağını açıkladı.
Eski Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in anlaşmayı geçen Kasım’da imzalamaktan vazgeçmesi ülkede süregelen siyasi krizi başlatmıştı.
Bu arada Ukrayna’daki ayrılıkçı isyancılar Poroshenko’nun tekyanlı ateşkes önerisini reddetti.

Poroshenko ateşkesin ayrılıkçı militanlara silahsızlanma ve ülkeyi terketmek isteyenlere çıkış şansı vereceğini söylemişti.
Poroshenko bu öneriyi Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile ateşkes konusunu ele aldığı telefon görüşmesinden sonra yapmıştı.
Telefon görüşmesi, Rusya’nın Kırım’i ilhak etmesinden sonra iki ülkenin liderleri arasında gerçekleşen ikinci doğrudan temas oluyor.


Öteyandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kremlin, Ukrayna’daki ayrılıkçıları durdurmak için gerekli adımları atmazsa, Amerika ve müttefiklerinin Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi.

Biden dün telefonla Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüştü, iki lider, gelecek haftaki AB liderleri zirvesi öncesinde görüş alışverişini sürdürme kararı aldı.

Amerika ve AB, Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra bazı Rus yetkililere ve şirketlere yaptırım uygulama kararı almıştı.

Rusya yanlıları Ukrayna’nın doğusunda aylardır ayrılıkçı bir hareket başlatmış durumda.

BM, ayrılıkçı hareket nedeniyle Ukrayna’da can kaybı, işkence ve adam kaçırma olaylarının yaygın olduğunu ve bunun da “korku ortamı” yarattığını bildirdi.


BM İnsan Hakları Yetkilisi Navi Pillay, silahlı ayrılıkçılara Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki yıkıcı eylemlerine son vermelerini istedi. Pillay, artık silahları bırakmanın zamanı geldi dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG