Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'da Geri Adım Atmıyor


Rusya Ukrayna'da Geri Adım Atmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Rusya Ukrayna'da Geri Adım Atmıyor

Rusya’nın doğu Ukrayna’ya yine asker gönderdiği haberleri kaygı yarattı. BM Güvenlik Konseyi acil bir toplantıyla gelişmeleri değerlendirirken, Amerikalı savunma yetkilileri ve diplomatlar Almanya’da kapalı kapılar ardında görüştü. Moskova Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara askeri destek sağladığı iddialarını reddetse de NATO bu konuda kesin bilgiye sahip olduğunu bildiriyor.

Ukrayna hükümetine bağlı askerler ve isyancılar, Donetsk bölgesinin doğusunda yeniden çatışmaya başladı. Ukraynalı bir asker, hükümet savunmasının zayıf olduğu yerlerde ayrılıkçıların saldırıları arttırdığını söylüyor.

Cephede savaşan Ukraynalı asker Serguei durumu şöyle anlatıyor: “Bugün Marinka’yı vurdular, sonra da Avdivka’ya saldıracaklar. Ama Debaltseve’de yaptıkları gibi bir saldırı düzenleyecek güce sahip değiller. Cephede durum değişti.”

Her iki taraf da can kaybı yaşadı. Marinka’da yaralanan isyancılar Donetsk’te bir hastanede tedavi görüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın desteklediği isyancıların büyük bir saldırı hazırlığı içinde olabileceği uyarısı yaptı: “Ukrayna topraklarında 14 Rus taburu var ve bu da yaklaşık 9000 Rus askeri anlamına geliyor. Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin sayısı geçen yıla göre 1,5 kat artmış durumda.”

Rusya bu iddiaları kesin bir dille reddediyor. Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın ayrılıkçılara gelişmiş silahlar sağladığı iddiasını yineledi. Amerika ise, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) raporlarının, Rus yanlısı güçlerin ateşkes şartlarını defalarca ihlal ettiğini gösterdiğini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Eylül’de imzalanan Minsk Anlaşması ve Şubat’taki Uygulama Planı’na rağmen, Rus yanlısı ayrılıkçılar anlaşmaları ihlal ederek kilometrelerce Ukrayna toprağını ele geçirdi,” dedi.

Gelişmeler Rusya’nın diğer komşularını da kaygılandırıyor. NATO, bölgedeki müttefiklerine Rusya’ya karşı güvence vermeye çalışıyor.

Amerika’nın Avrupa’daki kara birliklerinin komutanı Frederick Ben Hodges, “Rusya’nın saldırgan tavırları devam ettiği sürece Litvanya, Estonya, Letonya ve Polonya’da Amerikan askerleri görev yapacak. Önümüzdeki yıl boyunca dönüşümlü görev planlıyoruz,” dedi.

Birleşmiş Milletler’e göre, Ukrayna’daki iç savaşta Nisan 2014’ten beri 6,400’den fazla ölen oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG