Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna’da Yeni Saldırıya mı Hazırlanıyor?


Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, geçmiş deneyimlerin ışığında Rus ordusunun Ukrayna’da yeni bir askeri saldırıya hazırlanıyor olabileceği uyarısında bulundu

Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, geçmiş deneyimlerin ışığında Rus ordusunun Ukrayna’da yeni bir askeri saldırıya hazırlanıyor olabileceği uyarısında bulundu.

Orgeneral Breedlove, daha önce Ukrayna’nın doğusundaki eski ateşkesler sırasında, Rus ordusunun olası bir yeni saldırı hazırlığına girişmek üzere malzeme sevkiyatı ve eğitim gibi faaliyetlere giriştiğini gözlemlediklerini ve bunun tüm ateşkeslerde tekrarladığını hatırlattı.

Ancak Moskova’da eski dünya liderlerini ağırlayan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, farklı bir izlenim vermeyi tercih ediyor.Eski Başkan Jimmy Carter, Rusya’nın Minsk’te varılan ateşkes anlaşmasına bağlı olacağı açıklamasından memnun olduğunu açıkladı. Ateşkes, ayrılıkçı mücadelenin yaşandığı Ukrayna’nın doğusunda askeri faaliyetlerin aşamalı olarak indirgenmesi ve krize siyasi çözüm bulunmasını amaçlıyor.

Carter, “Rusya’nın gerçekten bütün sorunun çözüldüğünü görmek istediğinden kuşku duymuyoruz” diye konuştu. Carter ayrıca, Ukrayna sorununu çözmede Minsk anlaşmasını uygulamaya koymanın atılacak en doğru adım olduğunu söyledi.

Minsk anlaşması Şubat ayında Fransa, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanmıştı. Ateşkes Rusya’dan gönderilen yabancı savaşçıların ve ağır silahların Ukrayna’dan çıkarılarak, soruna uzun ve kalıcı hukuki ve siyasi bir çözüm getiriyor.
Breedlove, Putin’in Ukrayna’daki bir sonraki adımının ne olacağını bilmediğini, ancak Rusya’nın tutumunun Ukrayna’nın da ötesinde bir güvenlik sorunu oluşturduğunu söyledi.

Orgeneral Breedlove, ayrıca Putin’in kişisel hedefinin ne olduğunu bilmediğini, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı Batı güdümünden tamamen çıkarıncaya kadar baskısını sürdürmeyi düşündüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG