Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'da Asker Cesetlerini Yakıyor mu?


Geçen yıl Kırım'ı resmen ilhak eden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, şimdi Ukrayna'daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek verdiği iddialarını reddediyor.
Geçen yıl Kırım'ı resmen ilhak eden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, şimdi Ukrayna'daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek verdiği iddialarını reddediyor.

Amerikalı iki Kongre üyesi, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki askeri varlığını gizlemek için iki seyyar krematoryum (ceset yakma fırını) kullandığını iddia etti.

İddialar, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyeleri, Cumhuriyetçi Texas Milletvekili Mac Thornberry ve Demokrat Partili Massachusetts Milletvekili Seth Moulton’dan geldi. İki milletvekili konuyla ilgili görüşlerini Bloomberg ajansına paylaştı. İki Amerikalı milletvekili, Ukrayna’ya incelemelere gitmişti.

Thornberry, Ruslar’ın bu seyyar krematoryumlar aracılığıyla asker cesetlerini gizlediğini iddia etti. Texaslı milletvekili, Rusya’nın amacının Ukrayna'daki askeri varlığını yalnızca dünyadan değil, Rus halkından da gizlemek olduğunu söyledi.

Moulton ise Rusya’nın “iç cephede” sorunlar yaşadığını savundu, kendi askerlerinin cesetlerini gizlemek için yakmanın “hem korkunç hem de utanç verici” olduğunu söyledi.

Seyyar krematoryum iddiaları Kremlin tarafından yalanlandı, yapılan açıklamada dış basının bu iddiasının “hayret verici” olduğu vurgulandı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, yalnızca iddia sahiplerinin değil, haberleri yayınlayanların “akli durumundan kuşku duyduğunu” söyledi.

Öte yandan Kremlin, barış zamanında Rusya'nın askeri kayıplarının gizli tutulmasıyla ilgili son Cumhurbaşkanlığı kararnamesinn de Ukrayna'yla ilgisi olmadığını savundu. Geçmişte bu kararname, yalnızca savaş zamanı kayıpların gizli tutulmasını öngörüyordu.

Ukrayna sınırı yakınında Rusya'nın askeri yığınak yaptığı iddialarını reddeden Kremlin sözcüsü Peskov, hem kararnamenin barış zamanına genişletilmesinin Ukrayna ilgisi olmadığını söyledi, hem de Rusya'nın sınır ötesi harekat planladığı iddialarını yalanladı. Peskov bu açıklamasını İnterfaks Ajansı'na yaptı.

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan ayrılıkçı isyana hiçbir şekilde müdahale etmediğini savunsa da NATO sıklıkla Moskova’yı bölgeye asker ve teçhizat yardımı yapmakla suçluyor.

Nisan 2014'te Ukrayna'nın doğsunda başlayan Moskova yanlısı ayaklanmada bugüne kadar 6 bin 100'ün üzerinde kişi öldü.

Kremlin Ukrayna'da sağ yakalanan Rus askerlerin "gönüllü savaşçılar" olduğunu iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG