Erişilebilirlik

Rusya Üç Baltık Ülkesini Telaşlandırdı


Latvia, Lithuania and Estonia
Latvia, Lithuania and Estonia

Rusya Başsavcılığı, 1991 yılında Sovyetler Birliği Yüksek Devlet Konseyi tarafından üç Baltık ülkesi; Letonya, Litvanya ve Estonya’ya bağımsızlık verilmesini öngören kararı gözden geçiriyor. Savcılık, kararın meşru olup olmadığını belirleyecek.

Gelişme, Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Moskova ile ilişkileri gerginleşen Letonya, Litvanya ve Estonya’da büyük bir tedirginlik yarattı. Her üç Baltık ülkesi, Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna’nın doğusundaki Rus destekli ayrılıkçı çatışmalar sonrasında askeri harcamalarını artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bir zamanlar genel başkanı olduğu Birleşik Rusya Partisi’nden iki milletvekili, savcılığa yaptıkları başvuruda, üç Baltık ülkesine bağımsızlık hakkı tanıyan savcıların yasadışı hareket ettiğini öne sürdü.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, “Bağımsızlığımızı halkımızın kanı ve fedakarlıklarıyla ödedik. Hiç kimsenin bunu tehdit etmeye hakkı yok. Sadece bizler kendi geleceğimiz hakkında karar verme hakkına sahibiz” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de “İki milletvekilinin bu girişiminin kabul edilemez ve mantık dışı” olduğunu söyledi.

Estonya Dışişleri Bakanı Keit Pentus-Rosimannus da “Bu konu tamamen mantık dışı ve ne yazık ki Rusya’nın mevcut emperyalist tutumunun son bir örneği” dedi.

Kremlin ise konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, milletvekillerinin başvurusundan haberdar olmadığını söyledi ve Moskova’nın üş Baltık ülkesiyle uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu, diplomatik ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Her üç ülkede de Rusça konuşan azınlıklar var. Putin, geçen yıl yaptığı bir konuşmada, Moskova’nın, ülke dışındaki Rusça konuşan grupların haklarını korumak için gerekirse askeri müdahalede bulunma hakkı olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG