Erişilebilirlik

‘Rusya-Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak’


‘Rusya-Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:50 0:00

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings’in Türkiye Programı Direktörü ve TÜSİAD Kıdemli Araştırmacısı Prof. Kemal Kirişci’ye göre Rus uçağının düşürülmesi sonrası oluşan kriz, sadece Ankara ve Moskova arasında bir sorun değil. Hem Rusya içinde, hem de uluslararası imajını korumak isteyecek olan Putin’in konumunun önemine dikkat çeken Kirişci, iki tarafın da tansiyonun, askeri anlamda tırmanmasını istemeyeceği yorumu yapıyor. Kirişçi yine de “artık Rusya ve Türkiye ilişkileri eskisi gibi olmayacak” diyor.

Türkiye’ye sadece geçen yıl 4,5 milyon Rus turist geldiğine ve 4 milyar dolar döviz bıraktığına dikkat çeken Kirişci, Rusya’nın turizm konusunda Türkiye’ye büyük darbe vurabileceği tahmininde bulunuyor.

Rusya’nın en önemli doğalgaz alıcılarından biri olan Türkiye’ye bağımlı olduğunu da vurgulayan uzman, Rusya dışında inşa edeceği tek nükleer santralin adresinin Türkiye olmasının da önemine dikkat çekiyor. Prof. Kemal Kirişci, tüm bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, “ekonomik ilişkiler yönünde ceza niteliğinde atılacak adımların sınırı olacaktır” diyor.

Kemal Kirişci, Rusya’nın askeri anlamda atacağı adımların ise “rejim muhalifi gruplar üzerindeki baskıları arttırma” şeklinde olacağını ve bu durumun, Türkiye’ye yönelik yeni bir mülteci akınının oluşmasına ihtimali doğuracağını da sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG