Erişilebilirlik

Rusya Tatar Liderleri Kırım’a Sokmuyor


Kırımlı Tatar liderler Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Rıfat Çubarov'u Ankara'da kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Kırımlı Tatar liderler Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Rıfat Çubarov'u Ankara'da kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu

Kırım Tatarları’nın lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım topraklarına girişinin yasaklanmasının ardından Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov’un ülkesine girişine beş yıllık engel kondu

Kırım’ın 16 Mart’taki referandumun ardından Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından referandumu boykot eden Kırım Tatarlarına yönelik yaptırımlar artıyor. Kırım Tatarları’nın lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım topraklarına girişinin yasaklanmasının ardından Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov’un ülkesine girişine beş yıllık engel kondu.

Davutoğlu, Kırımoğlu ve Çubarov’la görüştü

5 Temmuz günü Kırım’a girişine izin verilmeyen Çubarov, Kırımoğlu’yla birlikte Türkiye’nin daveti üzerine Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştüler.

Anadolu Ajansı’na konuşan Rıfat Çubarov, “Rusya, Kırım Tatar Milli Meclisi’ne baskı yapıyor. Çünkü Meclis giderse toplumun lidersiz kalacağını düşünüyor. Biz de bu baskıyı sonlandırmanın yollarını arıyoruz. Meclisin 250 milletvekili ve 33 Meclis üyesi var, bunlardan yalnız ikisi, üçü bizden ayrılıyor” dedi. Kırım’a girmesi halinde hapse atılacağını bildiğini söyleyen Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, bundan sonra Kiev’de ya da Tatar diasporasının bulunduğu Kırım’a yakın kentlerden birinden yaşayacağını söyledi.

Çubarov: ‘Rusya’nın baskısı artıyor, Kırım’da özgürlük yok’

Rusya’nın Kırım’da işgalci olduğunu belirten Çubarov, Moskova’nın Kırım Tatarları’nı Rusya vatandaşı yapmak baskısını arttırdığını ifade etti. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, “Rus vatandaşlığını kabul etmeyenler yabancı muamelesi görecekler, çalışma hakları olmayacak. Kendi vatanlarında en çok 180 gün durma izinleri olacak, seçim hakları olmayacak. Kendi öz vatanlarında işgalcilerin kurallarına göre yaşamak zorunda kalacaklar. Rus pasaportuna mecbur kalacaklar. Şimdi gelecek sistem, eski Sovyet sistemine benzer bir sistem olacak. Hiçbir özgürlük yok” dedi.

Çubarov’a göre, Kırım’da basın yayın devlet kontrolünde, maaşların 1,5 kat artmasına rağmen fiyatlar 2-2,5 katı artınca halkın ekonomik durumu kötüleşti.

Davutoğlu: ‘Kırım Türkleri hep barışın yanında oldu’

Çubarov ve Kırımoğlu’nu Ankara’da ağırlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Federasyonu yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Putin’le yapılan görüşmelerde bu konuyu sürekli gündemde tuttuklarını söyledi.

Türkiye’nin Ukrayna krizi sırasında ilkeli tutum sergilediğini ve barış için katkı yaptığını belirten Davutoğlu, “Tebrik ederek ifade etmek istiyorum ki, Tatar Türkleri barışın sürmesi için son derece vakur bir tavır sergiledi. Bu çatışmaların parçası ve karşıtı olmamışlardır. O bakımdan da Kırım'da böylesi bir kritik dönemde, hala etnik barış muhafaza edebiliyorsa Kırım Tatar Türkleri’nin gösterdiği son derece pozitif tavrın etkisi vardır” dedi

Tatar Türklerinin haklarının teminat altına alınmasını ve Kırım’ın bir barış adası kalmasını umut eden Davutoğlu, Türkiye’nin bu konudaki çabalarının süreceğini dile getirdi.

Dışişleri: ‘Ülkeye giriş yasağı uluslararası hukuka aykırı’

Dışişleri Bakanlığı ise yazılı bir açıklama yayınlayarak, Kırım Tatar Başsavcılığı’nın, Kırım Tatar toplumunun liderleri Rıfat Çubarov ve Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu’nun kendi topraklarına girişinin yasaklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu. Açıklamada “Türkiye her zaman Kırım Türklerinin yanında olacaktır” dendi.

Kırım nasıl Rusya’ya bağlandı?

Kırım Tatarları gayrı resmi rakamlara göre, yarımada nüfusunun %14’ünü oluşturuyor. Nüfusun %58’inden fazlasını oluşturduğu tahmin edilen Ruslar, Kiev’deki ayaklanmanın ardından Şubat ayında Rus ordusunu Kırım’a çağırdı. 26 Şubat’ta Kırım Meclisi önünde yapılan gösteride üç Rus kökenlinin ölmesinden bir gün sonra Rus ordusuna bağlı milisler Kırım Meclisi’ni ele geçirdi. Ertesi gün de başbakanlık işgal edildi.

Kırım Tatarları’nın katılmadığı Kırım Meclisi toplantısında referandum kararı alındı. 16 Mart’ta yapılan referandumu Tatarlar boykot ederken, seçmenlerin %93’ü Rusya’ya bağlanma yönünde oy kullandı. Katılımın %83 olarak gerçekleştiği referandumun ardından 1954’ten beri Ukrayna toprağı olan yarımada yeniden Rusya’nın parçası oldu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG