Erişilebilirlik

Rusya Şam'a Baskıya Karşı


Rusya Şam'a Baskıya Karşı
Rusya Şam'a Baskıya Karşı

Rusya, Suriye’ye karşı BM’in Suriye’ye karşı alacağı ekonomik ya da askeri önlemleri desteklemeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Güvenlik Konseyinin Rusya’nın müttefiği Suriye’ye karşı atacağı adımları “haksız ve ters sonuç verecek” bir girişim olarak tanımladı.

BM diplomatik çevreleri Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Arap ülkeleri ile Suriye için demokratik bir geçiş dönemi öngören yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde çalıştığını bildiriyor.

Moskova, Güvenlik konseyinin veto yetkisine sahip daimi üyelerinden biri. Moskova, geçen Ekim’de Çin ile birlikte Batılı ülkelerin desteklediği Suriye’yi şiddetle kınayan bir karar tasarısını veto etmişti.

Lavrov, Rusya’nın, Suriye konusunda askeri müdaheleyi haklı gösterecek bir yoruma kesinlikle yer vermeyen “yapıcı” bir karar tasarısını destekleyebileceğini de söyledi.

Arap Birliği dışişleri bakanları Pazar günü Suriye için demokrasiye geçiş planını kabul etti ve Katar bakanını plana BM’de destek aramakla görevlendirdi.



Rusya önce İran’ın ilk nükleer reaktörünü inşa etti. Daha sonra da sözünü bozarak bu reaktörleri koruması amacıyla İran’a uçaksavar füzesi sattı. Ancak Carnegie Moskova Merkezi’nde nükleer silahsızlanma uzmanı Peter Topiçkanov, Rusya’nın da İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemediğini söylüyor.

Uzman İran’ın nükleer silah edinmesinin Rusya’nın çıkarlarına aykırı olduğunu belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran’a ek yaptırımlara ya da askeri bir operasyona karşı çıkıyor.

Rus bakana göre İran’a saldırının sonuçları ciddi olabilir ve bölgede zincirleme bir tepkiyi tetikleyebilir.

Lavrov ayrıca Amerika’nın İran’a yönelik petrol ambargosuna Avrupa ve Asya ülkelerinin katılmasının sonuçlarına karşı da uyarıda bulunuyor.

Ambargonun İran’ı nükleer silah hedefinden vazgeçirmeyeceğini belirten Lavrov, bunun yalnızca İran ekonomisine zarar vereceğini ve İran halkının gözünde Batı karşıtlığını tetikleyeceğini savunuyor.

Rus bakan ayrıca ekonomik çöküntünün ülkesini güney komşusundan gelebilecek bir mülteci akınına maruz bırakmasından kaygılanıyor.

Kremlin’in bir korkusu da Moskova’nın İran karşıtı ittifaka girmesi durumunda Tahran hükümetinin Rusya’nın Müslüman nüfuslu bölgelerinde İslamcı terör örgütlerini destekleyerek misilleme yapması.

Moskova’daki Yakın Doğu Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Yevgeni Satanovski, “Dağıstan’da bir Güney Lübnan istemiyoruz. İranlılar’a karşı olursak, onlar da bize karşı olur,” diyor.

Ancak Rusya da İran’ın nükleer bomba geliştirmesi durumunda bölgede bir silahlanma yarışı başlamasından çekiniyor.

Satanovski, İran’ın nükleer bomba sahibi olması durumunda Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de aynı arayışa gireceğini söylüyor.

Rusya’nın İran konusunda manevra alanı dar. İkili ticaret az. Rus ordusu da Sovyet dönemine göre daha zayıf durumda.

Topiçkanov Rusya’nın İsrail ve Amerikan kuvvetlerini İran’a karşı durduramayacağını söylüyor.

Uzmana göre Rusya’nın tek silahı, Birleşmiş Güvenlik Konseyi’ndeki veto yetkisi.





XS
SM
MD
LG