Erişilebilirlik

Rusya Suriye'nin Kimyasal Silahlarını İmhaya Hazır


Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Moskova’nın Suriye’nin kimyasal silah depolarının korunması ve imhasına yardımcı olacağını ancak silahları imha için Rusya’ya sevketmeyeceğini açıkladı.

İnterfax ajansının haberine göre Ryabkov bir silah fuarında yaptığı açıklamada kimyasal silahların Suriye topraklarında imhasının en iyi seçenek olduğunu zaten Kimyasal Silah Sözleşmesinin bu silahların ülke dışına çıkartılmasına izin vermediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov arasında bu ay varılan anlaşma Suriye’nin kimyasal silah depolarının 30 Kasım’a kadar denetlenmesi ve tüm silah stoklarının 30 Haziran’a kadar imha edilmesini öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi anlaşmanın uygulamaya geçirilmesini sağlayacak bir karar tasarısı üzerinde çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, bu hafta içinde tasarının çıkabileceğini söyledi.

Amerika İngiltere ve Fransa ile birlikte karar tasarısında Suriye’nin öngörüldüğü gibi kimyasal silahlarını imha etmemesi halinde askeri müdahale seçeneğine de yer verilmesini isterken Rusya karşı çıkıyor.


Bu arada BM kimyasal silah denetçileri Suriye’ye iki buçuk yıldır süren iç savaşta yasak silah kullanımını incelemek üzere Suriye’ye geri döndü.
Ake Sellstrom başkanlığında ekip Çarşamba günü önce Lübnan’a uçtu oradan kara yoluyla Şam’a geçti.

BM ekibi iki hafta süreyle inceleme yaptıktan sonra bu ay başında Suriye’den ayrılmıştı. Heyet, geçen ayki kimyasal saldırı iddialarını araştırmıştı.
Ancak heyetin asıl görevi biri Mart ayında Halep yakınlarındaki saldırı olmak üzere daha önce düzenlenen üç ayrı saldırıyı incelemekti.
Bu saldırılarla ilgili olarak isyancılarla hükümet birbirlerini suçlamıştı. BM heyeti saldırılarda, kimin saldırıyı düzenlediğini değil, ne tür kimyasal silahlar kullanıldığını belirlemekle görevlendirildi.

Öteyandan 13 isyancı örgüt ortak bir bildiri yayınlayarak ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonunu artık kendi çıkarlarını temsil etmedikleri gerekçesiyle reddetti. Aralarında el-Kaide ile ilişkili Nusra Cephesi de bulunan örgütler Beşar Esad’a karşı savaşan grupları İslamcı bir çatı altında birleşmeye çağırdı.

İsyancı örgütler buna karşın Özgür Suriye Ordusunun da yer aldığı Yüksek Askeri Konsey’den ayrılmadıklarını bildirdi. Konsey başkanı ve Özgür Suriye Ordusu komutanı General Salim İdris, isyancı örgütleri muhalefet cephesini bölmemeye ikna için Paris gezisini yarıda keserek Suriye’ye döndü

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG