Erişilebilirlik

Rusya Suriye Tasarısını Engelledi


Rusya, Akçakale’de beş sivilin ölümüne yol açan havan ateşinden dolayı Suriye’yi sert bir dille kınayan karar tasarısının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçmesini engelledi.

Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi Rusya, bunun yerine daha yumuşatılmış bir metin önerdi, Suriye’nin Türkiye’ye karşı işlediği uluslararası hukuk ihlallerine değinmeden taraflara itidal çağrısında bulundu.

Reuters haber ajansın ele geçirdiği metinde, “Güvenlik Konseyi üyeleri, taraflara itidalli davranmaları ve Türkiye-Suriye sınırındaki durumun daha da tırmanmasına yol açacak askeri çatışmalardan kaçınma çağrısında bulunuyor,” ifadesini kullanılıyor.
Rusya’nın sunduğu, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarı metni ayrıca, iki komşudan gerginliği azaltacak ve Suriye krizini barışçı bir şekilde çözecek adımlar atmasını istiyor.

Suriye’yi kınayan karar tasarısının metnini Güvenlik Konseyi üyesi Azerbaycan hazırlamıştı. Rusya’nın kendi taslağında, orijinal metinden de bazı ifadelere yer verdi ve Şam hükümetinden topçu saldırısını soruşturmasını istedi.

Öte yandan bir Batılı diplomat ise Amerika’nın kararı daha da sertleştirecek bir metin sunduğunu açıkladı.

Orijinal metin, Suriye’yi havan ateşinden dolayı en sert dille kınıyordu. Azerbaycan’ın hazırladığı karar tasarısı, saldırıyı “Suriye krizini alarm verici düzeyde komşu ülkelere yayma çabalarının bir örneği” olarak tanımlamıştı.

Rusya metni yumuşatmasına gerekçe olarak, BM Güvenlik Konseyi’nin “uluslararası barış ve güvenliğin koruyucusu” olduğunu açıkladı.
Batılı diplomatlar, Rusya’nın bu metni yumuşatarak Suriye tarafından düzenlenen havan ateşini Türkiye’nin düzenlediği misilleme saldırısıyla dengelemeye çalıştığı şeklinde yorumladı.

Türkiye Güvenlik Konseyi’nden, Şam hükümetinin saldırgan tutumunu durdurmak için “gerekli önlemleri almaya” çağırmıştı.

Türkiye ayrıca Şam hükümetinin toprak bütünlüğüne saygı duymasını sağlama konusunda da Konsey’in yardımını istedi.

Suriye’de bir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden şiddet olayları, yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne yol açmış durumda.

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye ve Türkiye arasında artan gerginlikten kaygı duyduğunu açıkladı ve Suriye krizinin bölgeye yayılma tehlikesine karşı uyardı.

Açıklamasını sözcüsü aracılığıyla yapan Ban, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehdidin arttığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG