Erişilebilirlik

"Rusya Şam Rejimini Kurtarmaya Çalışıyor"


"Rusya Şam Rejimini Kurtarmaya Çalışıyor"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu Sorumlusu Anne Patterson, Temsilciler Meclisi’nde katıldığı bir oturumda Rusya’nın tüm açıklamalarına rağmen, Suriye’de düzenlediği hava saldırılarının ılımlı muhalifleri hedef aldığını söyledi. Patterson, Rusya’nın asıl hedefinin Esad rejiminin ayakta kalması olduğunu ifade etti.

Oturumda, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri, Beyaz Saray’ın Suriye politikasıyla ilgili eleştirilerini dile getirdi. Üyeler, Başkan Obama’nın danışmanlık ve destek çerçevesinde yollama kararı aldığı 50 kişilik askeri gücün, savaşa büyük bir etkisi olacağını düşünmüyor. Bu üyelerden biri de Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Michael McCaul: “Hem askeri hem de siyasi bir stratejiye gereksinimimiz var. Buna yıllardır sahip değiliz. Bu durum bu günlerde oluşan boşluğu Rusya’nın doldurmasına neden oldu. Bu da çok daha karmaşık bir durum yaratıyor.”

Komisyonun düzenlediği oturuma katılan Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu diplomatı Victoria Nuland, Rusya’nın, Esad rejiminin ılımlı muhaliflere karşı toprak kaybettiği Hama ve Humus gibi kentlere topçu birlikleri dahil olmak üzere kara güçlerini sevk ettiğini belirtti.

Patterson ve Nuland, Rusya’nın müdahalesinin, Suriyeli mültecilerin Avrupa ve diğer ülkelere kaçışını hızlandırdığını ifade etti.

Obama hükümeti geçen hafta 50 kişilik özel hareket timini danışmanlık ve destek rolüyle Suriye’ye göndereceğini açıklamıştı. Nuland, Başkan Obama’nın Amerika’nın destek olarak farklı olasılıkları da incelediğini söyledi ancak bu girişimlerle ilgili detay vermedi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumu, Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce, Rusya’nın son haftalarda Suriye’deki askeri müdahalesini ele almak amacıyla talep etti.

Royce oturumda, Obama hükümetini Suriye’de daha erken harekete geçmemesi nedeniyle eleştirdi ve IŞİD’in bugünkü konumda olmasını Amerika’nın eyleme geçememesine bağladı. Royce, “Rusya, Suriye’nin geleceğini belirlemede etkin, ama yapıcı olmayan bir rol oynuyor” dedi.

Demokrat William Keating, Başkan Obama’yı eleştirenlerin Suriye’ye daha fazla sayıda Amerikan kara gücünü uzun dönemli olarak yollamaya hazır olması gerektiğini belirtti ancak bunun Amerika’nın çıkarına olmayacağını söyledi.

Michael McCaul, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte Amerika’nın Suriye’de siyasi ya da askeri stratejisinin noksanlığının Rusya’nın iktidar boşluğunu doldurmasına yol açtığını söyledi. McCaul, Rusya’nın ülkeye müdahalesinin Esad’ın görevi bırakması ve Suriye’de siyasi geçiş sürecini zorlaştırdığını söyledi.

Komisyon üyesi Demokrat Eliot Engel, Amerika’nın Sesi’ne Suriye’de siyasi bir çözüm bulunması yönündeki umudunu dile getirdi. Engel, Suriye’nin geleceğinde Esad’a yer olmadığını düşündüğünü, çünkü Esad’ın ülkede çok fazla ölüme neden olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG