Erişilebilirlik

Rusya Yeni Yaptırımlara Tepki Gösterdi


Putin Yandaşları Gösteri Yaparken Kampanyada Ağırlık Seks
Putin Yandaşları Gösteri Yaparken Kampanyada Ağırlık Seks

Rusya, Kırım üzerinde tarihten gelen hakkı bulunduğunu açıkladı ve burayı ilhakı nedeniyle Amerika tarafından konulan yeni yaptırımları reddetti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Moskova’nın, yaptırımlar yüzünden “Rusya’nın eskiden bu yana parçası olan” Kırım’dan vazgeçmeyeceği kaydedildi.

Başkan Barack Obama, yayınladığı kararname ile Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a ithalat ve ihracat yasağı koydu.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada kararname ile bölgede iş yapan Amerikan şirketlerine ne yapmaları konusunda açıklık getirildiği kaydedildi. Aynı açıklamada kararnamenin Washington’un Kırım’ın ilhakını kabul etmeyeceğinin altının bir kez daha çizildiği vurgulandı.

Kırım, Sovyetler Birliği’ne bağlıydı ancak 1954 yılında Ukrayna’ya bağlandı. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra da Kırım, Ukrayna sınırları içinde kalmaya devam etti.

Ambargo kararnamesinde, Ukrayna’nın doğusundaki karışıklıktan sorumlu tutulan 24 şahıs ve şirkete ticaret yasağı getirildi.

Rusya parlamentosu Nisan ayında, Washington ve AB’nin itirazlarına rağmen, kırım için ilhak kararı almıştı.

Obama’nın kararnamesinden önceki günlerde AB ve Kanada da yaptırım kararı almıştı.

Başkan Obama da Perşembe günü Ukrayna’nın doğusundaki karışıklıklara destek verdiği için Moskova’ya ek yaptırımlar öngören bir yasa tasarısını imzaladı.

Obama, “Ukrayna’nın Özgürlüğüne Destek” yasasının, Beyaz Saray’a, durum gerektirirse, Moskova’ya yeni yaptırımlar koymasını kolaylaştıracağını söyledi.

Yasa, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık askeri yardım yapılmasını da öngörüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Cuma günkü açıklamasında Moskova’nın yeni yasanın kabulünden büyük rahatsızlık duyduğu kaydedildi ve yasanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG