Erişilebilirlik

Rusya Kuzey Kutbu’nda Askeri Tatbikat Yapıyor


Rusya hava tatbikatına, 700 askeri araç ve 12 bin Rus askerinin yanı sıra 250 savaş uçağıyla katılıyor. Aynı gün NATO, Amerika’dan 100 ve Avrupa ülkelerinden de sekiz savaş uçağıyla birlikte 4 bin askerin katıldığı ayrı bir tatbikat başlatmıştı.

‘Kuzey Tatbikatı’ olarak anılan askeri simulasyonların 4 Haziran’a kadar devam etmesi bekleniyor. NATO’nun bu tatbikatın hemen ardından, 17 ülkeden 4 bin 500 askerin katılacağı “Baltık Operasyonları” isimli tatbikatı başlatması bekleniyor. NATO, her yıl 5 Haziran’da “Baltık Operasyonları” isimli tatbikatı düzenliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son tatbikat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle gerçekleşti. 28 Mayıs’a kadar devam etmesi beklenen tatbikat, Sibirya’dan Volga nehrine kadar uzanan bir alanda gerçekleşecek.

Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç, Rusya hava kuvvetlerine ait uçakların sınırlarına yakın yerlerdeki askeri faaliyetlerini arttırdığını bildirdiler. Bu ülkeler, kendilerinin de sınırdaki askeri faaliyetlerini arttıracaklarını belirtti.

Rusya’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesi ve Ukrayna’daki ayrılıkçı mücadeleye destek vermesinin ardından, bu ülkeye sınırdaş olan Polonya ve üç Baltık ülkesi, Estonya, Letonya ve Litvanya, askeri harcamalarını artırmış ve başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerine destek çağrısında bulunmuştu.

NATO normalde Rusya’ya sınırı bulunan Baltık ülkelerindeki hava sahasını rutin olarak kontrol ediyor.




STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG