Erişilebilirlik

Rusya İnterneti Kapatma Yolu mu Arıyor?


Merkezi Moskova'da bulunan internet güvenlik şirketi Kaspersky Labs'de çalışan bir kişi
Merkezi Moskova'da bulunan internet güvenlik şirketi Kaspersky Labs'de çalışan bir kişi

Rus yetkililerin, ülkeyi dışardan müdahalelere karşı koruyacak bir yöntem geliştirmeye çalıştığı haberleri geliyor. Ancak birçok kişi bunun ülkenin siyasi kriz dönemlerinde internete erişimi engelleme çabası olup olmadığı konusunda endişeli.

Geçen hafta Rusya Enformasyon Bakanı Nikolay Nikiforov, RIA Novosti ajansına verdiği demeçte, Rusya’nın internetinin dış kaynaklarca kesilmesini engelleyecek teknolojiler üzerinde çalıştığını söyledi.

Rusya’nın internet trafiğinin büyük bir bölümünün Amsterdam üzerinden geçen sunucular üzerinden sağlandığını söyleyen bakan, bunun ülkeyi Batılı güçlere karşı zayıf kıldığını belirtti.

Girişimin, bugünkü Batılı politikacıların Rusya’ya yaptırım uygulamak gibi siyasi kararları göz önünde bulundurularak başlatıldığını söyleyen Nikiforov, Batılılar’ın internete erişimini engellemek gibi bir girişimine karşı böyle bir karar aldıklarını ifade etti.

Nikiforov, amaçlarının Rusya’nın internete erişiminin Batılılar’ın düşünceleri ya da alacakları yaptırım kararları ne olursa olsun sürmesi olduğunu belirtti.

Merkezi Moskova’da olan Slon haber sitesi, Rus Telekom şirketi ER-Telekom’un başkanı Andrey Semerikov’un, alınacak önlemlerle ilgili girişimlerin 2015 baharında test edilmeye başlandığını bildirdiğini yazdı. Haberde Semerikov’un, Rus internet denetim kurumu Roskomnadzor’un Rus internet sağlayıcılarına, yabancı kaynaklardan gelen trafiği DPI olarak bilinen yöntemle engelleme konusunda bilgi verdiğini söylediği iletildi. DPI, “derin veri paketi incelemesi” anlamına geliyor. DPI, internet sağlayıcılarının veri içeriğini incelemesine olanak sağlıyor.

Semerikov, DPI testlerinin başarısız olduğunu çünkü yüzlerce ufak Rus internet sağlayıcısının teste katılmadığını belirtti.

Roskomnadzor sözcüsü Vadim Ampelonski, bu iddiaları reddederek, bu tür testlerin yapılmadığını ve yapılması yönünde bir karar olmadığını söyledi.

Rus yetkililer internet üzerindeki kontrollerini arttırma konusundaki isteklerini gizlemiyor. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin daha önce interneti bir “CIA projesi” olarak nitelendirmiş ve amacının Rus devletini ve ekonomisin zayıflatmak olduğunu ifade etmişti. Putin, Rusya içi bir intranet kurma sözü vermiş ve böylece hükümetle ilgili yanlış bilgileri engelleyeceğini belirtmişti. Buna karşın muhalif blogcu Andry Malgin, Putin’in blog dünyasını öldürmek istediğini söylemişti.

İnternetin merkezi yapısı nedeniyle internet akışının binlerce kilometre ötedeki merkezler üzerinden akması alışılmış bir durum. Amsterdam, dünyanın kıtalararası internet akımında önemli bir merkezi oluşturuyor. Avrupa’daki internet verilerinin de önemli bir kısmı Hollanda üzerinden geçiyor.

Siber güvenlik firması TAIA Global’dan bir Rus uzman Amerika’nın Sesi’yle görüşmesinde, yakın geçmişte yapılan analizlerin Rusya’ya giriş-çıkış yapan veri yollarının son derece sınırlı olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen uzman, ana veri değişim noktalarının Rusya’da devlet kontrolünde olduğunu ifade etti.

Uzman, kendi analizlerinin Rusya’nın interneti, hükümetin her an erişimi engelleyebileceği biçimde tasarladığı yönünde olduğunu belirtti. Putin’in internet güvenliği politikasının, 2001’de bu soruna eğildiğini ekleyen uzman, hükümetin bu konu üzerinde ciddi biçimde çalıştığını söyledi.

İnternet’ten hızlı bir biçimde kopabilmenin Putin yönetiminin bir tasarım hedefi olduğunu söyleyen uzman, kilit önemdeki internet altyapısının da ya devletin elinde ya da kontrolunda olduğunu ekledi.

Buna rağmen herhangi bir ülkenin kendini internetten tamamen koparmasının zor olduğunu belirten uzman, bunun Rusya kadar büyük ve internet erişiminin yaygın olduğu bir ülkede daha da güç olduğunu belirtti.

İnterneti kesmenin asla tam olarak başarılamayacağını söyleyen uzman, bazı kişilerin tanınmayan uydu bağlantıları olduğunu, hatta uydu telefonları üzerinden de internete ulaşımın her zaman mümkün olduğunu söyledi. Uzman, buna rağmen Rusya’nın internetten ayrılarak bir intranet sistemi kurabileceğini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG