Erişilebilirlik

Rusya ile Türkiye Üçlü Mekanizma Kuruyor


Dışişleri Bakanlığı ve TSK’dan yetkililer, Suriye krizine muhtemel çözümleri ele almak üzere Rusya’da temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün yaptığı açıklamada heyetin temaslarına dair “Suriye konusunda yeniden bir üçlü mekanizmanın kurulması yönünde dün başkanlar talimatlarını verdiler” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve TSK’dan yetkililerin Suriye krizine muhtemel çözümleri ele almak üzere Rusya’da temaslarda bulunacağını açıkladı. Heyet ilk temaslarını yarın yapacak

Açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bugün yaptığı bir açıklamada “Suriye konusunda yeniden bir üçlü mekanizmanın kurulması yönünde dün başkanlar talimatlarını verdiler,” dedi.

Putin, Türkiye ile ilişkileri tamamen iyileştirmeye çalışacaklarını söylemiş ancak ticari ilişkilerin rayına oturmasının biraz zaman gerektirebileceğini kaydetmişti.

Putin, St. Petersburg’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra “bu süreç başladı ama biraz zaman alacak” dedi.

Erdoğan da iki ülkenin yıllık ticaret hedefinin yeniden 100 milyar dolara çıkartacaklarını kaydetmişti.

Avrupa Birliği’nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye’nin Suriye konusundaki anlaşmazlıkların üstesinden geleceklerinin bir garantisi olmadığını söyledi.

Pierini, “Anlaşmaya varabilirler mi, şüpheliyim, anlaşma için bir görüşmeden daha fazlası gerekebilir, belki terör karşıtı operasyon başlayacak ve bu ilk adım olacak, Türkiye’nin Esat konusundaki tutumu değişmezse uzun dönemli bir ilişki olacağından şüpheliyim,” dedi.

Putin Erdoğan’a,“İç politikadaki çok zor duruma rağmen sizin bugünkü ziyaretiniz hepimizin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden başlatmak istediğimizi gösteriyor,” demişti.

İkili zirveyi değerlendiren Carneige Moskova Merkezi’nden Alexander Baunov, “İkisi için de (ilişkilerin düzelmesi) önemli çünkü her ikisi de Batı ile sıkı pazarlık yapmak zorunda. Putin, yaptırımlarla mücadele ediyor, darbe girişimi sonrası Batı tarafından eleştirilen Erdoğan da Moskova’yla yakınlaşarak Batı ile arasına mesafe koyabileceğini göstermek istiyor,” diyor.

Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Putin ile güşmesinin Batı’ya mesaj olarak algılanmaması gerektiği düşüncesinde.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin, darbe teşebbüsü sonrasında hata yaptığını bu gelişme sonrasında Avrupa Birliği’ne üyeliğe desteğin halk arasında yüzde 50 civarından, yüzde 20’lere indiğini söyledi.

Rusya, hızlı bir şekilde darbe teşebbüsünü kınamıştı.

Türkiye, Fethullah Gülen’in Amerika’dan iadesini istiyor, aksi durumda ilişkilerin zarar göreceğini belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elizabeth Trudeau Salı günü yaptığı açıklamada iade “sürecinin duygusal ya da siyasi sözlerden etkilenmediğini, bu sürecin anlaşmayla yürüdüğünü” kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG