Erişilebilirlik

Rusya ile İran Enerji ve Suriye Konularında Anlaştı


Rusya ve İran enerji ilişkileri ve Suriye ile Afganistan’da ortak barış çabalarına ilişkin çalışmalara devam konusunda anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinde Moskova ve Tahran’ın uluslararası terörizme karşı işbirliklerini güçlendireceklerini söyledi.

Rusya, Türkiye ve İran, Suriye’de ateşkes sağlanmasına öncülük etmişlerdi. Üç ülke ayrıca Suriye barış görüşmelerinin iki turuna sponsor oldular, üçüncüsünün de hazırlıkları yapılıyor.

Rusya ve İran Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esat’ı desteklerken, Türkiye Esat muhaliflerini destekliyor.

Putin, “Rusya, İran ve Türkiye’nin Astana’da silahlı muhalifler ve Suriye rejimi arasındaki görüşmelerde garantör olması Suriye’de siyasi sonuç için önemli bir katkı ve Cenevre’deki Suriye görüşmelerine yardımcı oldu” dedi.

Putin ayrıca Tahran’ın Afgan yönetimi ve Taleban arasındaki barış görüşmelerini cesaretlendirmesinden de övgüyle bahsetti.

Ortak açıklamada Putin ve Ruhani OPEC’in petrol üretimini kısma kararını memnuniyetle karşıladı.

Ruhani, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomi ilişkilerinde gelinen noktanın ilişkileri stratejik konuma getirdiğini kaydetti.

Moskova ve Tahran, İran’da iki nükleer tesis daha kurulması için müzakere ediyor.

İki lider ayrıca İran’da ortak petrol ve gaz projelerini değerlendirme konusunda uzlaştı.Putin İran’a çeşitli yatırımlar için 2,2 milyar kaynak sağladıklarını da kaydetti. Bu yatırımlar arasında Sirik’te bir termik santral, İran’ın kuzeyindeki bir demiryolu hattının modernizasyonu da var.

Putin, İran’ın Rus yolcu uçakları ve helikopterleri ile de ilgilendiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG