Erişilebilirlik

'Rusya Her An Ukrayna'ya Girebilir'


NATO Başkomutanı Orgeneral Philip Breedlove
NATO Başkomutanı Orgeneral Philip Breedlove
NATO Başkomutanı Rusya’nın Ukrayna sınırına karar alırsa ülkeye hemen girip hedeflerine” üç ile beş gün” arasında ulaşabilecek sayıda kuvvet yığdığını açıkladı.

Amerikalı Hava Orgenerali Philiph Breedlove Uknayna sınırındaki Rus kuvvetlerini “çok büyük, çok yetenekli ve son derece hazır” bir güç olarak tanımladı.

Durumu son derece kaygı verici olarak niteleyen Breedlove çok az sayıda Rus kuvvetinin geceyarısı sınırdan ayrıldığı ancak üslerine döndüklerini gösteren bir belirti olmadığını söyledi.

General Breedlove bu açıklamaları Reuters ajansı ve Wall Street Journal gazetesine yaptı.

Rusya’nın birkaç hedefi olabileceğini belirten Breedlove bunları Ukrayna’nın güneyine girerek Kırım’a bir kara koridoru açmak, Rus topraklarını Kırım’ın ötesinde Odesa limanına kadar genişletmek ve Moldova’daki Rusça konuşan ayrılıkçı Transdinyester bölgesini Moskova’ya bağlamak olarak sıraladı.

Bu arada NATO dışişleri bakanları Brüksel’de Ukrayna uyuşmazlığını görüşmeye devam ediyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Rusya’ya Ukrayna’ya girerse bunun bedelini ağır ödeyeceği tarihi bir hata olacağı uyarısında bulundu.

NATO dışişleri bakanları Salı günü Ukrayna nedeniyle Rusya ile sivil ve askeri işbirliğini askıya aldıklarını açıkladı.

Brüksel’deki toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada bakanlar buna karşın NATO’nun Rusya ile siyasi diyaloğu gerekli olduğu sürece devam ettireceğini bildirdi. Bakanlar Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini “hukuk dışı ve gayri meşru” olarak niteleyerek tanımadıklarını tekrarladı ve Moskova’yı uluslararası hukuka uyma yolunda hızlı adımlar atmaya çağırdı.

Öteyandan Ukrayna parlamentosu Salı günü Kiev’de polisle aşırı sağcı milliyetçi bir örgüt arasında çıkan silahlı çatışmadan sonra yasadışı silahlı grupları silahsızlandırma kararı aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG