Erişilebilirlik

Rusya Füze Savunma Planını Kabul Etti


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Rusya, NATO ile füze savunma ve diğer güvenlik girişimlerinde işbirliği yapmayı kabul etti.

Başkan Barack Obama” Bu önemli ileri adım, geçen yıl Amerika için açıkladığım füze savunmasına yeni aşamalı yaklaşım fikri üzerine inşa ediliyor. Tüm müttefiklerimize görev veriyor. Günümüzün tehditlerine karşılık veriyor. Vatandaşlarımızı balistik füzelerden koruma kararlılığımızı gösteriyor”dedi.

Rusya devlet başkanı Dmitry Medevedev” Büyük ölçekli planlarımız var, Avrupa’nın füze savunması dahil tüm alanlarda birlikte çalışacağız”dedi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, anlaşmayı NATO-Rusya ilişkilerinde taze başlangıç olarak tanımladı.

Lizbon zirvesinde NATO ittifaka üye tüm Avrupa nüfusunu, topraklarını ve kuvvetlerini kapsayan ve koruyan bir füze savunma yeteneği geliştirmeye karar verdi. Bu amaçla NATO füze komuta ve kontrol sistemlerini genişletecek. Amerika’nın Avrupa’ya yönelik aşamalı yaklaşım fikri, gönüllü ulusal katkı getirme açısından memnunlukla karşılandı. Ve NATO füze savunması konusunda Rusya ile işbirliği yapma kararlılığını tekrarladı.

Ayrıca NATO liderleri yeni bir Stratejik Konsepti onayladı. On yıllık strateji, ittifakı terörizm ve internet saldırıları gibi 21 inci yüzyılın tehditlerine karşı hazırlarken üyelerin kararlılıklarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Genel Sekreter Rasmussen stratejik konseptin sadece bir ilkeler bildirisi değil , NATO’nun gelecekte atatacağı somut adımları belirleyen bir eylem planı olduğunu söyledi. Stratejik Konsept, NATO’nun nükleer silahlardan arınmış bir dünya için koşullar yaratmak için çalışmasını öngörürken NATO’nun nükleer silahlar varolduğu sürece nükleer bir ittifak olarak kalacağını da vurguluyor.

Başkan Obama” NATO’nun vizyon ve yaklaşım olarak 21 inci yüzyıl için tümüyle kollektif güvenlik kavramını benimseyen bir ittifak olduğunu söyledi. Obama” Yeni Stratejik Konsept, NATO’nun bu yüzyılın güveanlik sorunlarına eğilme ve bu yolda ilerleme kararlılığı konusunda tümüyle birleştiğini gösteriyor”dedi.

XS
SM
MD
LG