Erişilebilirlik

Clinton: Füze Kalkanı Kurulacak


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile..
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile..

NATO’nun üye ülkelerinin halklarını ve topraklarını olası balistik füze tehditlerine karşı korumak amacıyla devreye sokmak istediği savunma sistemi, İttifak ile Rusya arasında ciddi düzeyde sorun yaratmayı sürdürüyor. Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la gerçekleştirilen oturumda da taraflar arasındaki görüş ayrılıkları giderilemedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Füze savunmasında henüz anlaşamadık ama çabaları sürdürmenin, konuşmaya ve birbirimizin endişelerini dinlemeye devam etmenin önemi üzerinde görüş birliği sağladık. Çünkü biliyoruz ki füze savunmasında anlaşırsak ilişkilerimizde yeni bir dönem başlayacak” yönündeki ifadeleri konunun özellikle ABD ile Rusya arasında sıkıntı yarattığı gerçeğini gizlemeye yetmedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Bunun Rusya'yla alakası yok, açıkça söylemek gerekirse İran ve füze teknolojisi geliştirmeye çalışan diğer ülkelere yönelik" derken füze savunma sistemi konusunda adım atmayı sürdüreceklerini söyledi. Sistemin Rusya ile NATO arasındaki stratejik dengeyi etkilemediğinin ve askeri nitelikli karşı önlem almayı gerektirmediğinin altını çizen Clinton, tehditlere rağmen herhangi bir NATO ülkesinin sistemin korumasından mahrum bırakılmasının söz konusu olamayacağını vurguladı.

Rusya ise füze savunma sistemini tehdit olarak algılayan yaklaşımını korurken bunun stratejik kapasitesini hedef almadığı konusunda yasal bağlayıcılığı olan bir belge istemeyi sürdürdü. Lavrov, "Hala zamanımız var ancak her geçen gün daralıyor" uyarısında bulundu. Lavrov'un, "Maalesef ortaklarımız füze savunma sistemi konusunda işbirliğine hazır değil" yönündeki ifadeleri de taraflar arasındaki uzlaşmazlığın derinliğini gösterir nitelikteydi.

Bir unsuru da Türkiye de konuşlandırılacak olan füze savunma sisteminin aşama aşama ilerletilmesi ve yaklaşık 10 yıl içinde tam operasyonel olması planlanıyor. Rasmussen, NATO ile Rusya arasında bu konuda yaşanan pürüzlerin, sistemin ilk operasyonel kapasiteye ulaştığının açıklanacağı Mayıs 2012'deki Chicago Zirvesi’nde Moskova’yla işbirliğinin siyasi çerçevesi üzerinde uzlaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

XS
SM
MD
LG