Erişilebilirlik

Rusya Ekonomisine Yeniden Yön Veriyor


Rusya Ekonomisine Yeniden Yön Veriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
Linki indirmek için
Gelişen bir ekonomiye sahip olan Rusya’da son zamanlarda otomobil üretiminde artış yaşanıyor. Uzmanlara göre bu artış, Rusya’nın petrol ve doğal gaz üretimine bağımlı ekonomisini çeşitlendirip üretim ve sanayileşmeye kaydığını gösteriyor.

Sovyet dönemi sonrasında Rusya’nın ağır sanayisinin köhnemeye yüz tuttuğu görüşü hakimdi. Ancak St. Petersburg yakınlarında tesis kuran Amerikan otomotiv devi GM, üretim kapasitesini üç katına çıkarmayı hedefliyor. GM Rusya üretim müdürü Romuald Rytwinski, birinci sınıf üretim yaptıklarını söylüyor: “Burada ürettiğimiz araçlara baktığımda gurur duyuyorum. Üretilen araçların kalitesi Batı Avrupa’daki en iyilerle aynı.”

Bu yeni araçlarla, Rusya, Sovyetler Birliği’nde 1985 yılında 2 milyon 200 bine ulaşan otomobil üretim rakamını bu yıl yakalamayı hedefliyor. Otomobil üretiminin artışı, Rusya’nın yeniden sanayileşmesinin başlangıcı olarak görülüyor. İsveçli ekonomi uzmanı Anders Aslund, Avrupa’nın en kalabalık ülkesinin ekonomisini yeni bir yöne götürdüğünü düşünüyor.

Aslund, “Petrol fiyatları düşecek. Rusya’nın bu ekonomik değişime ayak uydurması gerek. Üretime yatırım yapması iyi bir strateji,” diyor.

Rus doğal gaz şirketi Gazprom, Avrupalı müşterilerine fiyatları düşürmeye başladı. Tüm dünyada petrol ve doğal gaz üretimi arttıkça, Rusya’nın enerji sektöründen elde ettiği kazanç da düşmeye başlayabilir.

Aslund, “Kolay paranın uçup gitmekte olduğu kanısı ağır basıyor. Dış yatırımcılar da Rusya’nın yeniden sanayileşmeye ağırlık vereceği görüşünde. Enerji fiyatlarındaki aşırı yükselme azalacak ve ekonomik reformlarda artış göreceğiz. Bundan dolayı üretimdeki artış akla yatkın,” şeklinde konuşuyor.

Rus ekonomisi %3,5 büyüyor

Rus ekonomisi büyüyor. Avrupa ekonomik krizle boğuşurken bu yıl Rus ekonomisinin %3,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Amerikalı girişimci Bernie Sucher 20 yıldır Rusya’da iş yapıyor. Sucher, “Nedeni ne olursa olsun burası büyüyor, belli ki Rusya, Avrupa Birliği’nden, hatta Amerikan ekonomisinden daha hızlı büyümeye devam edecek. Büyük umutlarla bakılan gelişmekte olan ekonomilerden Brezilya’nın ekonomisinden bile daha hızlı büyüyebilirler,” görüşünde.

Petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor. Bunu hisseden Kremlin ise yerel yetkilere ‘üretime yatırımı teşvik edin’ mesajı gönderiyor. GM Rusya Üretim Müdürü Romuald Rytwinski, “Bana ekonominin belirsiz olduğunu, kolay izin alınamadığını, yasal düzenlemeler yüzünden üretimimin aksayacağını söylediler. İki yılda üretimde bir aksama olmadı. Çok iyi ürün akışına sahibiz. Yerel yetkililerle hiçbir sorun yaşanmadı ve istediğimiz izinleri alabildik,” diyor.

Rus ekonomisi hala petrol ve doğal gaz üretimine bağlı, ama geleceğinin üretimde yattığını görenler var.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG