Erişilebilirlik

Lavrov: 'Suriye Hükümetini Hiç Desteklemedik'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye'de iki taraftan birinin yanında yer almadığını kaydetti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın hükümetini hiçbir zaman desteklemediğini söyledi.

Moskova’da gazetecilere demeç veren Lavrov, Rusya’nın Suriye’deki krizde iki taraftan birinin yanında yer almadığını belirtti ve başka ülkelerin Rusya’nın politikalarını yanlış şekilde yansıttığını kaydederek bu durumu eleştirdi.

Suriye’deki rejimi hiçbir zaman desteklemediklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Lavrov, ”Cenevre Anlaşması’nı yerine getirmeye yönelik attığımız tüm adımlar, Suriye’de istikrar sağlanmasını ve Suriye halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesine olanak tanınmasını istediğimizin göstergesidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, bu sözleri, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Esad’ın Suriye’deki muhalefetin talep ettiği demokratik reformları geciktirerek ölümcül bir hata yaptığını kaydetmesinden bir gün sonra sarfetti. Başbakan Medvedev, Esad’ın ılımlı muhaliflere el uzatmak için çok daha erken davranabileceğini, şimdi koltuğunda kalma şansını her gün biraz daha yitirdiğini belirtmişti.

Esad ve yanlılarına çok uzun süredir silah satan Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, barışçı bir demokrasi hareketi olarak başlayan ayaklanmayı bastırmaya çalışan Esad’ı kınayıcı tasarılarını da veto ediyordu.

Suriye’yle ilgili bir başka gelişmeyse Paris’ten geldi. Suriyeli muhalifler dost ülke temsilcileriyle Paris’te buluştu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, muhaliflere kendilerini savunmaları ve siyasi emellerini yerine getirmeleri için gereken imkanların sağlanması gerektiğini dile getirdi. Bakan Fabius, ”Hepimizin istediği, Suriye’nin özgürlüğe kavuşması. Kaostan sakınmaya çalışıyoruz. Suriye halkına kendini özgürleştirme fırsatı vermezsek katliamların devam edeceğini, düşmanlığın artacağını, terörizmin bitmeyeceğini biliyoruz. Bunlarla savaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Çarşamba günü Kuveyt’te Suriye’deki insani kriz için bağış toplamak amacıyla bir konferans düzenleyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG