Erişilebilirlik

Rusya'dan Türkiye'ye Yaptırım Kararı


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar öngören bir kararname imzaladı. Karar Türkiye’nin Suriye sınırında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus jetini düşürmesini izliyor.

Putin’in imzaladığı yaptırımlar, Rusya’nın Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatını ve halen Rusya’da iş yapan Türklerin sözleşmelerinin yenilenmesini yasaklıyor. Kararın Rusya’da iş yapan Türk şirketlerini ağır etkileyebileceği bildiriliyor.

Kararname, Rusya’dan Türkiye’ye turist taşıyan charter uçuşlarına, Rus turizm acentelerinin Türkiye’ye seyahat paketi satmasına da yasak getiriyor.

Rusya, savaş uçağının vurulmasından bu yana Türkiye’ye misilleme yapacağı uyarısında bulunuyordu. Uçağın vurulmasının ardından Putin’in tepkisi sert olmuş ve karşılıklı açıklamalar iki ülke arasındaki gerginliği arttırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün (Cumartesi) ise Burhaniye’de yaptığı açıklamada, uçağın düşürülmesinden dolayı üzüntü duyduğunu bildirmiş, “Rusya'ya diyoruz ki, gelin bu meseleyi aramızda, kendi sınırları içinde konuşalım, çözüme kavuşturalım. Konuyu, tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi sevindirmeyelim. Pazartesi günü Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Gelin bu fırsatı değerlendirelim” diye konuşmuştu.

Putin görüşme talebine henüz yanıt vermedi. Türkiye Rusya’nın özür talebini reddediyor.

Öte yandan Türkiye de vatandaşlarına Rusya’ya acil olmayan ziyaretlerini ertelemeleri çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmeler çerçevesinde, 24 Kasım 2015 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın Rusya Federasyonu’na seyahatlerinde ve anılan ülkede ikametlerinde bazı sıkıntılarla karşılaşıldığı görülmektedir” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG