Erişilebilirlik

Rusya'dan Terör Tutuklaması


Russia Putin
Russia Putin

Rusya yoruma açık “Yabancı Ajanlar Yasası” çerçevesinde ilk kez kişiyi tutukladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rus yetkililerin Don Birliği Kadınları örgütünün başkanı Valentina Çerevatenko hakkında suç duyurusu yapıldığını bildirdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, Valentina Çerevatenko’ya yönelik davanın Yabancı Ajanlar Yasası’na muhalefetten dolayı bir insan hakları eylemcisinin tutuklanmasının ilk örneği olduğunu belirtti.

Rus yetkililer, Çerevatenko’nun kurumunun dış kaynaklardan ödenek almasından dolayı için yabancı ajans olarak kaydedilmesi gerektiğini, ancak buna rağmen kayıt yaptırmamayı seçtiğini ifade etti.

Rusya, 2012 yılından bu yana uluslararası fonlardan yararlanan ve ‘siyasi amaçlı’ diye yorumladığı örgütleri kara listeye alıyor. Yoruma açık yasa nedeniyle yüzden fazla Rus kurumunun eylemleri ihanet olarak nitelendiriliyor. Birçoğu hayır kurumu olan bu organizasyonların bir kısmı eylemlerini sınırlandırmak ya da sonlandırmak zorunda kaldı.

Yasa, savcılara Rusya’ya tehdit oluşturduğu düşünülen uluslararası organizasyonları kapatma hakkının yanı sıra, bu örgütlerle çalışan Ruslar’a para cezası verme ve de ihlallerin tekrarı durumunda en yüksek 6 yıl hapis cezasıyla yargılama hakkı tanıyor.

‘Yabancı Ajanlar’ kavramı Sovyet dönemi ajanlık ve ihanet suçlamalarını çağrıştırıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG