Erişilebilirlik

Rusya'dan Taciz Üzerine Taciz


Türkiye’nin Suriye sınırında işler karışıyor. Suriye’de konuşlu Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar üçüncü kez Türk savaş uçaklarını taciz etti. Genelkurmay Başkanlığı, sekiz F-16 savaş uçağının Türkiye-Suriye sınır hattı boyunca devriye uçuşu yaptığı sırada tacize uğradığını açıkladı.

Açıklamada, ‘milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza ederek toplam 4 dakika 30 saniye, Suriye'de konuşlu SA füze sistemleri tarafından toplam 4 dakika 15 saniye süre ile F-16 savaş uçaklarına tacizde bulunulduğu’ belirtildi.

Türkiye ilk iki tacizden sonra Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi’ni iki defa Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak ‘kuvvetli bir şekilde’ protesto etmiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu da dün Habertürk Televizyonu’nda katıldığı bir programda bir sonraki sınır ihlalinde angajman kurallarını uygulayacağını açıklamıştı. Rusya ise ihlalin sehven yapıldığını ifade etmişti.

Brüksel’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü tacizin kamuoyuna duyurulmasından önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin sınır ihlallerine karşı sabır göstermeyeceğini söyledi.

Erdoğan: Rusya, Türkiye gibi bir dostu kaybederse çok şey kaybeder

Türkiye Cumhurbaşkanı, ‘‘350 bin insanın ölümüne neden olan, devlet terörü estiren bir kişi şu anda Suriye'nin başındadır ama bunu korumaya çalışanlar var. İran bunlardan bir tanesidir. Rusya bunlardan bir tanesidir. şte şu anda Rusya'nın Suriye'de yaptığı ortada. Orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti içinde ve bunun yanında bizim sınırlarımız ihlal ediliyor. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil’’ dedi.

Türkiye’nin bu saldırıları kabullenmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, NATO’nun da sınır ihlaline karşı tavır aldığını hatırlattı:

‘‘Türkiye'ye yapılan saldırı NATO'ya yapılmış bir saldırıdır, bunun bilinmesi lazım. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda bir çok işbirliği yapmış dostunu da kaybederse çok şeyi de kaybeder, bunu da bilmesi lazım.’’

Kurtulmuş: Kimse Türkiye’nin gücünü sınamasın

Türkiye, üçüncü ihlalde de angajman kurallarını uygulamazken bugün konuyla ilgili hükümet kanadından tek açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rusya’nın Türkiye’nin gücünü sınamaması çağrısında bulundu.

Ordu’da konuşan Kurtulmuş, ‘‘Rusya'nın da bu savaşa fiilen müdahale etmesi gerçekten özellikle Türkiye'yi çok ciddi şekilde tedirgin etmektedir. Burada her geçen gün başka bir aktörün savaşa dahil olması, bu savaşı içinden çıkılmaz bir noktaya doğru getirmektedir. Rusya’nın hem Suriye'deki saldırıları durdurması hem Suriye'deki saldırıları bahane ederek Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmekten vazgeçmesini bir kere daha kendilerine söylüyoruz, teklif ediyoruz, uyarıyoruz. Ümit ederim ki Rusların açıkladığı gibi, bunlar yanlışlıkla gerçekleşmiştir. Eğer yanlışlıkla gerçekleştiyse bundan sonra zaten gerçekleşmeyecek demektir. Dolayısıyla Türkiye süreci titizlikle izleyecektir. Bu anlamda yeni durum, yeni denge karşısında 'Türkiye'nin tavrı ne olur' diye de kimsenin Türkiye'yi sınamamasını tavsiye ederiz’’ dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Türkiye’yle görüşmeye hazırız

Sınır ihlalleri nedeniyle hem Türkiye’nin hem de NATO ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tepkisini çeken Rusya ise sükunetini koruyor. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bugün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Rus Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’yi konuyla ilgili bilgilendirdiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov ise Suriye konusunda oluşabilecek yanlış anlamaları önlemek için Türkiye Savunma Bakanlığı ile görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Antonov, "Rusya Genelkurmay Başkanlığı, dileyen her devletle ve öncelikle de Türkiye ile Suriye konusunda çalışma grubu oluşturulmasına hazırdır. Türkiye Savunma Bakanlığı yetkililerini Moskova’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

Gazprom, Türk Akımı’nın kapasitesini yarıya düşürdü

İki ülke arasında gerilimin arttığı gün, Rusya’nın enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı projesinin kapasitesinin yarıya düşürüldüğü açıkladı. Başlangıçta 64 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan proje, hayata geçtiği taktirde 32 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak.

Ancak Rus internet sitesi Sputnik’e konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu kararın nihai karar olmadığını söyledi.

Türk-Rus işbirliğinin en güçlü kanıtları arasında gösterilen Türk Akımı projesi, Güney Akım projesinin suya düşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından gündeme getirilmişti.

Halihazırda yılda 50 milyar metreküp civarında doğal gaz kullanan Türkiye, bunun 27 milyar metreküplük kısmını Rusya’dan tedarik ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG