Erişilebilirlik

Rusya'dan Amerikalı Gazeteciye Veto


Rusya'dan Amerikalı Gazeteciye Veto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Rusya, Amerikalı bir gazetecinin ülkeye girişini beş yıllığına yasakladı. Deneyimli bir gazeteci olan ve aynı zamanda Hür Avrupa Radyosu’nun danışmanlığını yapan gazeteci David Satter, Rus hükümetini eleştiriyordu

Amerika’nın Sesi’ne Londra’dan Skype aracılığı ile yaptığı açıklamada gazeteci David Satter, Rus yetkililerin vize başvurusunu onayladığına dair haberi kendisine Aralık ayında verdiklerini söylüyor.

Ancak daha sonra Ukrayna’daki Rus Büyükelçiliği Satter’a, vizenin reddedildiğini bildirmiş: “Yapılan yazılı açıklamada, Rus yetkililerin Rusya Federasyonu topraklarında bulunmamı istemedikleri, bu nedenle Rusya’ya girmeme engel oldukları belirtiliyordu.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, gazeteci David Satter’ın vize işlemlerinde “ciddi ihlallerde” bulunduğunu öne sürdü.

Satter, kararın siyasi amaçlı olduğunu söylüyor.

David Satter, yıllardır Rus hükümetinin giderek artan otoriter yapısını ve yolsuzluklarını eleştiriyor. Moskova’da yaşayıp, çalışmış olan Satter, Rusya hakkında birkaç kitap da yazdı.

David Satter: “Bunun nedenini, Rus rejiminin özgüvenini yitirmesine bağlıyorum. Açıkçası artık işlerin eskisi gibi olmadığının farkındalar ve bu nedenle de ülkede, olup biteni anlayacak gazeteciler olmasını istemiyorlar.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, gazeteci David Satter’e vize verilmemesi nedeniyle üzüntü duyduklarını açıkladı: “Moskova’daki Amerikan Büyükelçiliği hem bu konudaki hem de ülkede gazetecilerle medya kuruluşlarına karşı takınılan tavırla ilgili kaygılarımızı Rus yetkililere açıkça bildirdi. Daha önce de vurguladığımız gibi haber akışının serbestliğini kısıtlamak, görüşlerin açıkça ortaya konmasını ve fikir alışverişini engellemek; yeniliklerin oluşması için gerekli ortamı ortadan kaldırır. Bu nedenle durumu yakından izliyoruz.”

Rusya’nın son kararı, Soğuk Savaş yıllarında Moskova’nın gazetecileri sınır dışı ettiği dönemleri andırıyor.

Karar, Rusya’nın Sochi kentinde başlayacak olan Kış Olimpiyatları’ndan birkaç hafta önce geldi.

CNN televizyonuna konuşan David Satter, geçen ay Volgograd’da yaşanan terör saldırılarının olimpiyatları Sochi’de düzenlemenin “olimpiyat tarihindeki en büyük felakete neden olabileceğinin bariz bir işareti” olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG