Erişilebilirlik

Rusya'da Otobüse Bombalı Saldırı


Güneydeki Volgograd kentinde bir kadın intihar bombacısının düzenlediği saldırıda 6 otobüs yolcusu ölürken sekizi ağır 31 kişi de yaralandı

Rus yetkililer Rusya’nın güneyinde bir otobüse düzenlenen intihar saldırısında 6 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Dağıstan’lı 30 yaşında bir kadın intihar bombacısının gerçekleştirdiği saldırıda ayrıca 8’i ağır 32 kişi de yaralandı.

Rusya’da devlet televizyonu başka bir aracın kamerasının kaydettiği saldırı anı görüntülerini yayınladı. Görüntülerde 3 şeritli yolda seyreden otobüsün patlama anı ve çevreye yayılan metal ve cam parçaları görülüyor.

Saldırı olduğunda otobüsü arkadan takip eden araçta bulunan Ivan isimli görgü tanığı önce bir patlama duyduğunu, otobüsün camlarının kırıldığını, çıkan dumanın kısa sürede dağıldığını ve bazı yolucuların kendilerini otobüsten dışarı attığını söyledi.

Interfax Haber Ajansı yerel bir kaynaktan aldığı bilgilere göre kadın bombacının kimliğinin olay yerine yakın bir yerde bulunduğunu ve kendisinin öldürülen İslamcı bir militanın karısı olduğunun sanıldığını bildirdi.

Federal Soruşturma Komisyonu bombacıyı 30 yaşındaki Dağıstan’lı Nadya Asiyalova olarak açıkladı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.


Şubat ayında Karadeniz’in tatil beldesi olarak bilinen Soçi’de başlayacak olan Kış Olimpiyatları’na aylar kala Volgograd’da meydana gelen olay radikal İslamcı grupların faal olduğu Kafkas bölgesinden gelebilecek saldırılarla ilgili kaygıları artırdı.
1 milyonlu nüfuslu Volgograd Moskova’nın 900 km güneydoğusunda ve Olimpiyatlar’ın yapılacağı Soçi’den ve Kuzey Kafkasya’dan birkaç yüz kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Soçi Olimpiyatları için itibarını tehlikeye atan Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Kuzey Kafkasya’da güvenliğin artırılması emrini verdi.

İslamcı bir devlet yaratmak istediklerini söyleyen militanlar 2011 yılında Moskova havalimanında 37 ve 2010 yılında Moskova metrosunda 40 kişinin yaşamına mal olan bombalı intihar saldırılarını üstlenmişti.

Metroda meydana gelen eylemi iki kadın intihar bombacısı gerçekleştirmişti. Eylemlerde yer alan kadınlara çatışmalarda eşlerini ya da erkek akrabalarını kaybettikleri için “Kara Dul” adı veriliyor.

2002 yılında Moskova’da bir tiyatroda gerçekleşen rehin alma olayında 130 kişi ölmüş ve bu olayda da kara çarşaflı ve bellerinde patlayıcılar taşıyan kadın intihar bombacıları da yer almıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG