Erişilebilirlik

Rusya’da IŞİD Tehdidi Tırmanıyor


Geçtiğimiz hafta Moskova yakınındaki trafik polislerine yapılan silahlı ve baltalı saldırıyı IŞİD üstlendi. Olay sırasında çıkan çatışmada iki saldırgan öldürüldü.

İslamcı terör örgütü, Amaq haber ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada saldırının, Suriye’de bir yıldır hava saldırıları düzenleyen Rusya’dan intikam almak için düzenlendiğini söyledi.

Moskova’da yaşayan Pavel Felgenhauer gibi savunma uzmanları, Suriye rejimine desteği derinleşen ve bölgedeki İran güçlerine yardım eden Rusya’nın IŞİD’in gözünde her geçen gün daha değerli bir hedef haline geldiğini söylüyor.

Ancak olayın büyütülmesini istemeyen Rus hükümeti, saldırının IŞİD tarafından yapıldığı iddialarını da doğrulamıyor.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS, saldırının köktendincilerle bağlantılarının araştıldığını ancak henüz herhangi bir ilişki bulunamadığını bildirdi.

IŞİD Moskova’ya mı ilerliyor?

Savunma uzmanı Felgenhauer, IŞİD saldırısı olduğunu kabul etmenin Rusya açısından Moskova’nın savunmasız olduğunu kabul etmek anlamına geleceğini söylüyor.

Felgenhauer “Ne zaman hazır olurlar bilmiyorum. Ama çok büyük terör eylemleri üzerinde çalıştıklarından eminim. Ve bunu Rusya’nın kırsal kesiminde veya kuzey Kafkasya’da değil, Moskova’da yapmaya çalışacaklar. Moskova’da yapılacak kapsamlı bir terör saldırısının yaratacağı siyasi sarsıntı, Rusya’nın diğer bölgelerinde yapılacak herhangi bir saldırıya oranla çok daha büyük olur” şeklinde konuşuyor.

IŞİD ve IŞİD’le ilişkili örgütler geçmişte de Rusya’yı hedef alan saldırılar düzenledi. Bunlardan biri, Mısır’dan kalkan bir yolcu uçağının havada patlatılarak 200’den fazla Rus turistin öldürülmesi oldu. Ayrıca Rus medyasında, IŞİD’le bağlantılı grupların Dağıstan’daki polisleri hedef alan bombalı saldırıları da yer aldı. Ancak bu son olay, Moskova yakınlarında meydana gelen ilk IŞİD saldırısı olması açısından önem taşıyor.

Merkezi Prag’da bulunan Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden “Mark Galeotti, “Saldırı çok önemli veya başarılı değildi. Ancak IŞİD’in, Rusya’daki mutsuz Müslümanlar’ın desteğini kazanmaya başladığını gösteren tehlikeli bir işaret olduğu gerçek” diyerek kaygısını dile getiriyor.

IŞİD’in Rus Savaşçıları

Rus yetkililer, yüzlerce Rus vatandaşının, Suriye’deki IŞİD ve diğer İslamcı örgütlerin safına katılmak için ülkeyi terk ettiğini söylüyor. Felgenhauer, Rus yetkililerin radikallerin yabancı ülkelerdeki savaşlara katılmak üzere Rusya’dan ayrılmasını teşvik ettiği iddialarının doğru olabileceğini söylüyor.

Savunma uzmanı “Rusya’daki radikallerin Suriye’ye gitmeye başlamasından beri Kuzey Kafkasya’daki terör saldırılarında gözle görülür bir azalma var. Birçok militan da Suriye’de öldürüldü ve Rusya’da kalan radikallerin sayısı azaldı” diyor.

Öte yandan Rus savaşçıların, şiddet eylemlerini yayma hedefiyle Suriye’den Rusya’ya geri dönmelerinden kaygı duyuluyor.

Galeotti bu kaygılardan dolayı, Moskova’nın radikallerin Suriye’deki cephelerde ölmesinden memnun olduğunu söylüyor.

Rusya, Suriye’deki IŞİD ve diğer teröristleri hedef aldığını söylese de, Esat karşıtı bütün gruplara saldırıyor.

Rus güvenlik güçlerinin IŞİD tehdidini ciddiye aldığını hatırlatan Galeotti, “El Kaide’nin yerini IŞİD’in almasından kaygı duyuyorlar” diyor.

Uzmanlara göre, Orta Asyalı radikaller Rusya için ciddi bir tehdit. Ruslar Tatar işçilerin varlığından kaygı duyuyor. Ayrıca diğer Rus cumhuriyetlerinden gelen radikal işçiler de Moskova için önemli bir kaygı konusu.

Felgenhauer, Rus güvenlik güçlerinin IŞİD’e karşı ne kadar hazırlıklı olduğu sorusuna da şöyle cevap veriyor:

“Büyük bir saldırı olmadığı sürece, Rus istihbaratı başarılı kabul ediliyor. Ama eğer bir saldırı olursa bu güvenlikteki zafiyeti ortaya koyar.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG