Erişilebilirlik

Rusya’da İlk Zika Vakası


Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, ülkede ilk Zika vakasının tespit edildiğini açıkladı. Skvortsova, “Vaka, Dominik Cumhuriyeti’nde tatil yapan bir kadın. 36 yaşındaki kadın, Şubat ayında Rusya Federasyonu’na döndü,” dedi. Sağlık Bakanı, vakayı Rusya’nın geliştirdiği Ebola aşısıyla ilgili Birleşmiş Milletler brifinginde duyurdu.

Ayrıntılı açıklama da “Rospotrebnadzor” olarak bilinen Rusya Tüketici Hakları Koruma ve İnsan Sağlığı Dairesi’nden geldi. Rospotrebnadzor, taşıyıcı kadının Moskova’ya dönerken hiçbir belirti göstermediğini, daha sonra hastalandığını açıkladı.

Açıklamada, “Şu anda hasta, bir enfeksiyon hastalıkları hastanesinde tutuluyor, durumu memnuniyet verici. Ailesi de gerekli taramalardan geçirildi ve hiçbirinde Zika virüsüne rastlanmadı,” denildi. Kadınla aynı uçakta bulunan diğer yolcuların ise risk altında olmadığı belirtildi.

Rusya Sağlık Bakanı, Zika’nın görüldüğü ülkelere seyahat eden vatandaşlarına, evlerine dönmeden önce tıbbi test yapıldığına da dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ocak ayında sağlık uzmanlarına Zika’ya karşı aşı geliştirilmesi talimatı vermişti.

İlk defa Mayıs 2015’te Brezilya'da görülen Zika virüsü, çok hızlı yayılıyor zira taşıyıcıları sivrisinekler. Amerika kıtasına, Güney Asya’ya ve Afrika’nın batısına yayılan virüs en az 30 ülkede görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, aybaşında Zika nedeniyle küresel acil durum ilan etmişti.

Özellikle hamile kadınları etkileyen virüs, yeni doğan bebeklerde beyin hasarı ve sakatlıklara neden oluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG