Erişilebilirlik

Rusya Casus Krizi Konusunda Amerika'dan Açıklama Bekliyor


Amerika’nın New York, New Jersey, Massachusetts ve Virgina eyaletlerinde dün 10 kişi Rusya hesabına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklandı. Rusya istihbarat örgütü tarafından eğitildiği öne sürülen zanlıların siyasi çevrelere sızmaya çalıştığı iddia ediliyor. Moskova hükümeti suçlamayı temelsiz ve çirkin bulduğunu açıkladı.

Rus Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında casus olduğu öne sürülen 10 kişinin tutuklanmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Amerika ve Rusya arasındaki krizin zamanlaması da dikkat çekici, çünkü tutuklamalar Başkan Barack Obama’nın “Rusya’yla ilişkilerde beyaz bir sayfa açıldığı” açıklamalarından birkaç gün sonraya rastladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov tutuklamalar için Amerika’dan bir açıklama beklediklerini söyledi.

Lavrov, tutuklamaların zamanlamasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.

Adalet Bakanlığı uzun zamandır süregelen soruşturmanın sonuçlarını Başkan Obama’nın Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’i Beyaz Saray’da ağırlamasından birkaç gün sonra açıkladı.
Amerika Adalet Bakanlığı’na göre Rus dış istihbarat örgütü SVR tarafından eğitilen zanlılar Washington’da siyasi çevrelerin içine sızmakla görevlendirilmiş. Casusların bu yolla elde edecekleri bilgileri Moskova’daki merkezlerine iletmeye çalıştıkları iddia ediliyor. Bu casuslara para sağlamakla görevli olduğu iddia edilen 11’nci zanlı ise hala aranıyor.

Bir Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Amerikan Adalet Bakanlığı’nın olaya ilişkin “Soğuk Savaş Ruhu” nitelemesini kullandığı açıklamayı kınayan bir bildiri yayınladı. Andrei Nesternko, Amerika ve Rusya’nın ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıkları bir dönemde yapılan tutuklamaların yanlış olduğunu belirtti.

Merkezi Moskova’daki Stratejik Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı Alexander Konovalov’a göre, hala cevaplanması gereken sorular var.

Konovalov, suçlananların Amerikan mı yoksa Rus vatandaşı mı olduğunu, göçmen vizeleri olup olmadığını bilmediklerini vurguluyor. Uzman, haberlere bakarak yakalananların Amerikan vatandaşı olduğunu anladığını ve bu yüzden sınır dışı edilemeyeceklerini vurguluyor.

Konovalov, hiç kimsenin her iki ülkede de casusların görev yaptığı gerçeğini unutmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

Uzman, istihbarat servislerinin hep yaşayacağını, bu çalışmaların devletler için gerekli olduğunu ve kabul edilmesi gerektiğini söylüyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Sovyet dönemi istihbarat servisi KGB’de üst düzey görev yapmıştı.

Putin’in Moskova’da eski başkan Bill Clinton’la yapacağı görüşmede casus krizini gündeme getirmesi beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG