Erişilebilirlik

Rüşvet ve Yolsuzluk Azalmıyor


Rüşvet ve Yolsuzluk Azalmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Linki indirmek için

Uluslararası Saydamlık Örgütü Transparency International son bir yılda her dört kişiden birinin kamu dairelerinde rüşvet ödemek zorunda kaldığına dikkati çekiyor

2013 yılı Küresel Yolsuzluk Barometresi’nden çıkan sonuçlar karamsar. Saydamlık Örgütü’nün raporuna göre son bir yılda kamu kurumlarına erişmeye ve hizmet almaya çalışan her dört kişiden biri rüşvet verdi.

Robert Barrington Saydamlık Örgütü’nün başkanı: “Sierra Leone ve Liberya gibi bazı ülkelerde son bir yıl içinde her dört kişiden üçü rüşvet vermek zorunda kaldı.”

Saydamlık Örgütü raporunu hazırlamak için 107 ülkede 114 bin kişiyle görüştü. Sonuçlar yolsuzluk ve rüşvetin son iki yılda daha da arttığını gösteriyor.

Robert Barrington: “Burada hedef yöneticiler. Liderlerin tavrı kritik öneme sahip. Son araştırmalara bakarsanız Gürcistan ve Ruanda’da düzelmeler var, yolsuzluk ve rüşvette azalma kaydedildi. Değişimi getiren, kararlı siyaset güden hükümetler.”

50’yi aşkın hükümete yolsuzlukla mücadelede danışma hizmeti veren Bertrand de Speville, birçok liderin mücadele azmini yitirdiğini söylüyor: “Sorunun meslektaşlarını, arkadaşlarını, siyasi müttefiklerini, ailelerini hatta kendilerini etkileyebileceğini biliyorlar. Yolsuzluğun kökünü kazıma yönündeki siyasi iradelerinin tükendiğini görüyorsunuz.”

Hintli toplumsal eylemci Anna Hazare, 2011 yılında yolsuzluğa karşı açlık grevi düzenleyince gündeme gelmişti.

Anna Hazare: “Yoksullara adalet istiyorum. Yolsuzluk yüzünden kaybettiğimiz paranın geri ödenmesini istiyorum.”

Hazare’nin açlık grevine yüzlerce kişi katıldı. Bunun ardından Hint hükümeti yolsuzluk karşıtı bir yasa çıkarmaya razı oldu. Lokpal diye adlandırılan yasa hala parlamentodan onay bekliyor.

Rüşvetin her düzeyde ortadan kaldırılması gerektiğini savunan De Speville’e göre, bu suç en çok yoksulları mağdur ediyor.

Bertran De Speville, “Bu işin gerçek boyutlarını kavramak için hem güvenlik hem de kamu ahlakı açısından bakmak gerek. Küçük bir rüşvet bile felakete yol açabilir” diyor.

De Speville, Dünya Bankası gibi kurumların devletlere bu yönde verdiği tavsiyelerin de çok işe yaramadığını belirtiyor: “Sorunun çözümü için ayrılan kaynaklara bakarsanız, aldığınız sonuçlar skandal ötesi. Ben bunun zor olduğunu sanmıyorum. Özellikle Hong Kong ve Singapur’a baktığınızda o kadar da zor olmadığını görebilirsiniz.”

Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün kamuoyu yoklamasına katılanlar bu sorunu kendileri çözme konusunda istekli. Katılımcıların yarıdan çoğu karşılaştıkları rüşvet olaylarını ihbar etmeye hazır olduklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG