Erişilebilirlik

`Rüşvet Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Yaygın'


Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde, her üç kişiden biri kamu işlerinin halledilmesi için rüşvet veriyor. Tespit, Dünya Şeffaflık Örgütü’nün son raporundan. Raporda hükümetlerin yolsuzlukla mücadelede şikayetleri dikkate almadığı ve başarısız oldukları da yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Halk ve Yolsuzluk” adlı raporunu açıkladı.

Raporda, iki bölgedeki 9 ülkeden 11 bin kişiyle yapılan kamuoyu yoklamaları temel alındı. Rapora göre katılımcıların yüzde 61’i, yolsuzluğun son 12 ayda önemli oranda arttığını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 30’u, basit bir devlet dairesi işi için rüşvet verdiklerini de kabul ediyor. Bu oran, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 50 milyon kişiye denk geliyor.

En yüksek rakamlar ise Lübnan’dan. Her 10 Lübnanlı’dan 9’u yolsuzluğun arttığını düşünüyor.

Katılımcıların algısı, hükümet yetkilileri, vergi müfettişleri ve milletvekillerinin rüşvetçi olduğu yönünde. Lübnan’ı Yemen ve Ürdün izliyor.

Ürdün'ün ardından Filistin, Tunus, Sudan, Cezayir, Mısır ve Fas geliyor.

Arap Baharı’nın başlamasından bu yana 5 yıl geçtiğine dikkat çekilen raporda, hükümetlerin yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için çok az şey yaptığı yer aldı.

Bu verilerin insan haklarını ciddi şekilde etkilediğini söyleyen örgüt başkanı Jose Ugaz, “Sanki Arap Baharı hiç yaşanmamış gibi. Liderler, gizlilikleri önlemede, ifade özgürlüğünü teşvik etmede ve rüşveti engellemede başarısız oldu” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG