Erişilebilirlik

Rüşvet Alan Eski BM Genel Kurul Başkanının Avukata Verecek Parası Kalmadı


John Ashe
John Ashe

Güçlü iktidar dönemlerinde bulundukları makamları kendi şahsi çıkarları için kullanan bürokratların sonlarının nasıl hüsranla sonuçlandığının en son örneği New York’ta yaşandı.

New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara’nın, BM’de yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmada, 1,3 milyon dolar rüşvet almaktan yargılanan 68. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı John Ashe’in, parasızlıktan kendisini savunacak avukat tutamadığı ortaya çıktı.

David Ng (Ng Lap Seng) de John Ashe ile birlikte tutuklandı
David Ng (Ng Lap Seng) de John Ashe ile birlikte tutuklandı

David Ng adıyla da bilinen Çinli işadamı Ng Lap Seng, Ashe’e ödediği 1,3 milyon dolar rüşvet karşılığında, Çin’in Macau bölgesinde BM için yapmayı planlandığı yeni konferans merkezi için Genel Sekreter Ban Ki Moon’u ve bazı bürokratları ikna etmesini istemişti.

Çinli işadamı tam bir lüks tutkunu olan eski BM Genel Kurulu Başkanı’nın bu süreçte tüm ihtiyaçlarını da karşılamıştı.

Hakim yeni avukat atadı

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davanın hakimi Vernon Broderick, John Ashe için ücreti federal hükümet tarafından karşılanan avukat Jeremy Schneider’ i atadı.

Ashe’in yeni avukatı da suçlamaları kabul edip, savcı Bharara ile müvekkilinin alacağı cezayı hafifletmek için pazarlığa başladı.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara
New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara

Bharara: ‘BM’de İşler Rüşvetle mi Dönüyor’ diye sormuştu

New York Güney Bölgesi Savcısı Bharara, geçtiğimiz yıl başlattığı soruşturmada BM’de kirli işlerin döndüğünü iddia etmiş,”Birleşmiş Milletler’de işler genelde rüşvetle mi dönüyor? ’ sorunu sormuştu.

Bharara, “68. Dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı John Ashe kendini ve liderlik ettiği küresel kurumu çıkarları için sattığını söylemişti.

Amerika’nın süper savcısı haline gelen Bharara, Birleşmiş Milletler merkezli, boyutları küresel çapta olan bir rüşvet skandalını ortaya çıkardıklarını belirtip, ”Bu kişiler kurdukları rüşvet ağıyla, BM’yi bir kazanç elde etmek kurumuna çevirmeye çalışmışlar” diye konuşmuştu.

Ekim ayında BM’de dönen yolsuzluk iddialarıyla ilgili, aralarında Çinli işadamı Ng Lap ve John Ashe’in de bulunduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

John Ashe
John Ashe

Rolex saat ve pahalı tatil tutkunu Ashe parasız kaldı

Bharara, tarafından hazırlanan iddianamede, tam bir lüks yaşam tutkunu olarak tanımlanan John Ashe’nin Hong Kong’da 2013 - 2014 yılları arasında ünlü terzilere diktirdiği takım elbiselerine tam 59 bin dolar ödendiği tespit edilmişti.

Ashe’ nin 2014 yılında hediye olarak aldığı iki Rolex marka saatin fiyatı ise tam 54 bin dolardı.

Ashe’in kiraladığı lüks BMW X5 otomobilinin 40 bin dolarlık taksiti Çinli işadamı tarafından ödenmişti.

Ashe ayrıca New York’un Dobbs Feryy bölgesinde bulunan lüks evinin bahçesine 30 bin dolara basketbol sahası yaptırmış ve faturasını Çinli işadamı ödetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG