Erişilebilirlik

Rus Üretici İthal Gıda Ambargosundan Memnun


Rus Üretici İthal Gıda Ambargosundan Memnun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ukrayna’ya karşı saldırgan tutumu yüzünden Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya, misilleme olarak gıda ithalatını durdurma kararı aldı. Ancak ithal ürünlere gelen yasak sayesinde işlerinin açılacağını düşünen Rus gıda üreticileri bu durumdan memnun görünüyor

Ukrayna’ya karşı saldırgan tutumu yüzünden Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya, misilleme olarak gıda ithalatını durdurma kararı aldı. Avustralya, Avrupa Birliği, Norveç ve Amerika’dan yapılan ithalata uygulanan geçici yasağın gıda fiyatlarını yükseltme ihtimali Rus tüketicileri kaygılandırıyor. Ancak ithal ürünlere gelen yasak sayesinde işlerinin açılacağını düşünen Rus gıda üreticileri bu durumdan memnun görünüyor.

Rusya’nın en büyük et üreticisi Cherkizovo Grup, Moskova bölgesine günde tonlarca tavuk eti dağıtıyor.

Yurt içi üretimdeki büyüme, Rusya’nın et ve tarım ürünleri ithalatını yüzde 10 oranında azaltmasını sağladı.

Ancak Kremlin yönetiminin uygulamaya başladığı gıda ithalat yasağı, Yelena gibi bazı tüketicileri fiyat artışı konusunda kaygılandırıyor:

“Elbette kaygılıyım. Rusya’da üretilen gıdalardaki fiyat artışları beni de etkileyecek. Ancak şimdilik yerli gıda fiyatları, ithal gıda fiyatlarına göre daha makul.”

İthalat kısıtlamalarının gıda stoklarını ve fiyatlarını etkilemeyeceğini söyleyen Rus yetkililere göre, şirketler ithalat için Asya ve Latin Amerika ülkelerine yönelecek.

Rusya, Amerika’nın donmuş tavuk etini en fazla ihraç ettiği ülkelerden biri. Rusya’nın ithalatı durdurması, Cherkizovo gibi yerli firmaların pazar payını arttırabilir.

Firma sözcüsü Yuri Cherchenko, çok yakında yarı işlenmiş ve taze tavuk eti üretimini ikiye katlayarak Amerikalı ithalatçıların boşluğunu dolduracaklarını söylüyor:

“İthalat yasağı bizim gibi yerli üreticilere yardım edecek. Yasaklar, Rusya’nın tarım üretiminin gelişmesi için de iyi bir fırsat.”

Buarada ithalat yasağından sadece büyük Rus firmaları değil, küçük üreticiler de yararlanacak.

Süt ürünleri firması Mosmedyn, mozzarella gibi taze yenmesi gereken bazı peynirlerin ithal peynirlerden daha iyi olduğunu söylüyor.

Firmanın müdür yardımcısı Sergei Rezunenko ürün talebinin arttığını ancak Rusya’nın uyguladığı yasak gibi pazar kısıtlamalarına karşı olduğunu belirtiyor:

“Kendimizi dünyadan soyutlayacak bir duvar örmemeliyiz. Biz sütü İsveç yapımı makinelerle üretiyoruz. Eğer İsveçliler bu ülkeye giremeseydi, ne fabrikamız ne de teçhizatımız olurdu.”

Ukrayna kriziyle ilgili yaptırımlar, Rusya ve Batı arasında bir ticaret savaşına dönüşebilir. Kremlin yönetimi, yaptırımlar konusunda Dünya Ticaret Örgütü’ne yasal başvuru yapma tehdidinde bulunuyor.

Rusya’nın 2012’deki Dünya Ticaret Örgütü üyeliği, Rusya ve Amerika arasındaki uzun pazarlıklardan sonra, Moskova’nın Amerikan tavuk ürünlerine uyguladığı ithalat yasağını kaldırmasıyla gerçekleşmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG