Erişilebilirlik

Rus Uçağı Soruşturmasında Muamma Sürüyor


Rus Uçağı Soruşturmasında Muamma Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Sina çölünde Rus Metrojet Airbus 321 uçağının düşmesi birçok ülke arasında tartışma yarattı. 224 yolcunun öldüğü olaydan sonra birkaç ülke soruşturmaya önderlik yapmaya soyundu ve olayın kabinde patlayan bir bomba sonucu yaşandığı iddiaları ortaya kondu. Bazıları ise bakımın yetersiz olduğundan ya da pilotaj hatasında bahsetti.

IŞİD Rus uçağına bomba yerleştirdiklerini açıkladı. Yetkililer ele geçirdikleri örgüt iletişimlerinde bir bombadan bahsedildiğini doğruladı. Başkan Obama olayın büyük olasılıkla bombalama olduğunu söyleyerek İngiliz Başbakanı David Cameron’a destek verdi.

Şarm El Şeyh havaalanını kullanan yolculardan biri olan İngiliz turist, “Bavulum tarayıcından geçirilmedi. Şimdi düşününce garip geliyor,” diyerek güvenlik önlemlerinin zayıf olduğunu açıklıyor.

Ancak henüz bombayla ilgili bir kanıt yok. Giysilerde bulunacak bulgular ya da enkaz alanından henüz sonuç elde edilmedi. Varılacak sonucun önemli siyasi etkileri olacak. Mısırlı yetkililer de bomba teorisine temkinli yaklaşıyor.

Amerikan İlerleme Merkezi'nden Muhtar Avad durumla ilgili şunları söyledi: “Mısırlı yetkililer henüz kesin kanıt bulamadıkları için temkinli. Bazıları olayın örtbas edilmesinden korktu çünkü terör saldırısı güvenlik duygusunu azaltıp turizme zarar verebilir. Rusya da IŞİD’e, Suriye’ye müdahale ettikleri için bu saldırıya uğradıkları sözünü söyletmek istemiyor, Ruslar’ın müdahalenin onlar için bir felakete yolaçtığını savunmasından çekiniyor.”

Bazı uzmanlar yapısal sorunlara dikkat çekiyor. 14 sene önce aynı uçak kuyruğun piste çarpmasıyla Kahire’ye sert bir iniş yapmak zorunda kalmıştı.

Kuyruğun yere çarpmasından sonra yapılan yetersiz bakım 1985’te bir Japon Havayolları uçağının 500 yolcusunun ölümüne yol açarak tüm zamanların en kötü uçak kazası olarak tarihe geçmişti.

Daha yakın zamanda bir Çin Havayolları uçağına kuyruk çarpması sonrasında yapılan hatalı onarım, uçağın havada parçalanmasına ve 225 kişinin ölmesine yol açmıştı.

O dönemde Federal Havacılık Dairesi’nde kaza soruşturmaları yapan Steven Wallace, kuyruk çarpmasından sonra yapılması gereken onarımın, uçağı en baştan inşa etmeye benzer bir süreç gerektirdiğini belirtiyor. Wallace ayrıca araştırma aşamasının şeffaflık gerektiren bir süreç olduğunu da ekledi.

Soruşturmayı Mısır ve Rusya sürdürüyor. Amerika Federal Soruşturma Bürosu da soruşturmaya katılmak üzere uzman gönderdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG