Erişilebilirlik

'Rus Tankları Ukrayna'ya Girdi'


Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andriy Lysenko, 10 tank, iki zırhlı araç ve iki kamyondan oluşan konvoyun Shcherbak yakınlarından sınırı geçtiğini bildirdi. Lysenko'ya göre, araçlar Donetsk’deki isyancıların bayrağını taşıyor

Ukraynalı bir yetkili Rus tank ve zırhlı araçlarının ülkenin güneydoğusuna girdiğini açıkladı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andriy Lysenko, 10 tank, iki zırhlı araç ve iki kamyondan oluşan konvoyun Shcherbak yakınlarından sınırı geçtiğini bildirdi. Lysenko, araçlarda Donetsk’deki isyancıların bayrağının asılı olduğunu da kaydetti.

Yetkili, Rus tanklarının Mariupol yakınlarına doğru ilerleyebileceğini söyledi, Azak Denizi yakınlarındaki bu kentin herhangi bir saldırıyı püskürtecek kadar savunmasının güçlü olduğunu kaydetti.

Ukrayna hükümeti, bugün daha erken saatlerde de ordu birliklerinin Rus sınırı yakınlarında zırhlı araçlarla gelen ayrılıkçılarla çatışmaya girdiğini açıkladı. Ordu yetkilileri, konvoyun Azak Denizi yakınlarındaki bir kasabaya doğru ilerlerken durdurulduğunu kaydetti.

Fransız Haber Ajansı’na bilgi veren bir Ukraynalı yetkili, konvoyun Rusya’dan giriş yaptığını da bildirdi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’nın doğusuna insani yardım taşıyan bir konvoy daha göndermek istediğini açıkladı.

Lavrov, konvoyun ne tür yardım malzemeleri taşıyacağına dair bilgileri resmi bir yazıyla Ukrayna’ya bugün ilettiklerini söyledi.

Kiev hükümeti ve batılı ülkeler, Moskova’nın daha önce Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların elindeki Luhansk’a yardım konvoyu göndermesini sert bir dille eleştirmişti.

Konvoy Ukrayna hükümetinin bilgisi dışında gönderilmiş, Rusya, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin yardım malzemelerini teftiş etmesini tamamlamasını beklememişti.

Sergei Lavrov, ikinci konvoyu bir an önce göndermek istediklerini söyledi. Rus Bakan, Moskova’nın, aynı güzergah üzerinden gönderilecek yardım malzemeleri konusunda tüm koşullar üzerinde anlaşma yapmaya hazır olduğunu da kaydetti.

İlk konvoydaki 200 kamyon Cumartesi günü sorunsuz şekilde Rusya’ya geri döndü.

Ukrayna ve batılı ülkeler, Rusya’nın yardım konvoylarını kullanarak ayrılıkçılara silah taşımasından veya bu konvoyları bahane ederek Ukrayna’yı işgal etmesinden endişe ediyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG