Erişilebilirlik

Rus Ordusu Modernize Ediliyor


Rus Ordusu Modernize Ediliyor
Rus Ordusu Modernize Ediliyor

Başbakan Vladimir Putin Rus ordusunun elindeki araç gereçlerin 2020 yılına kadar tümüyle yenileneceğini açıkladı. Rusya’nın dış tehditlere karşı kendini savunabilmesi gerektiğini vurgulayan Putin, ilk aşamada füze üretiminin 2013 yılına kadar iki misline çıkarılacağını açıkladı. Başbakana göre modernleşme programının toplam maliyeti yaklaşık 730 milyar dolar olacak.

2020 yılına kadara 730 milyar dolar. Başka bir deyişle Moskova hükümeti modernleşme programını gerçekleştirmek için gelecek 9 yıl içinde her gün 20 milyon dolar harcamaya kararlı.

Proje, kıtalararası Bulava füzeleri taşıyacak 8 yeni denizaltı inşaatını, 600 yeni uçak yapımını ve S-400 ve S-500 hava savunma sistemlerinin yenilenmesini öngörüyor. Program tamamlandığında Rus ordusunun mevcut stoklarının yüzde 70’i hem kendi üreteceği hem de başka ülkelerden alacağı askeri araç ve gereçlerle yepyeni olacak.

Pavel Felgenhauer adlı Rus uzman hükümetin önceliği stratejik nükleer silahlara vereceğini ancak diğer kuvvetlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi:

Uzman hükümetin hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerine de ağırlık vermek istediğini ancak modernleşmeye en çok kara kuvvetlerinin ihtiyacı olduğunu savunuyor. Nedeni ise Rus kara kuvvetlerin elindeki silahların yüzde 85-90’ının eski model olması.

Pavel Felgenhauer, Rusya'nın, geçen yıl Sovyetler Birliği sonrası silah satış rekoru kırdığını ancak kendi ordusunu ihmal ettiğini söylüyor. Başka bir deyişle Rusya en modern silahlarını kendi ordusuna vermektense başka ülkelere satmayı tercih ediyor.

Başbakan Putin’e göre Rusya’nın kendini savunabilmesi için milyarlarca dolar harcaması şart. Ancak Başbakanın kararının askeri değil siyasi olduğunu savunanlar da var.

Moskova’daki Yeltsin Vakfından Yevgeny Volk, modernleşme programını gelecek yılki devlet başkanlığı seçimlerine yatırım olarak görüyor Putin’in askeri sanayi sektörünü memnun etmeye çalıştığını ileri sürüyor.

Yevgeny Volk Sovyetler Birliği’nden Rusya’ya büyük bir savunma sanayi mirası kaldığını fakat sektörün askeri mal üretimini bir türlü sivil üretime dönüştüremediğini vurguluyor. Uzmana göre Putin’in modernleşme programının gerçek amacı bu kesimin oyunu alabilmek. Volk “Putin, en büyük seçmen tabanını oluşturan bu kesimi yeni ekonomik imkânlarla memnun etmeye çalışıyor” dedi.

Rusya modernleşme programının ilk aşamasında Batı ülkelerinden araç-gereç ve lisans satın alacak ikinci aşamada ise bu silah ve silah sistemlerini kendisi imal edecek.

Rus siyasal gözlemciler, Sovyetler Birliği sonrası Rusya’da “askeri” üretimin ideolojisi ve gerekçesi ne olura olan “iş” anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, bir süre önce Rusya'nın 2008 yılında 8,35 milyar dolarlık silah sattığını açıklamıştı. Amerika’dan sonra dünyanın en fazla silah satan ikinci ülkesi olan Rusya'nın en büyük iki müşterisi Çin ve Hindistan. Moskova hükümeti Venezuela, Cezayir ve İran’a da önemli miktarda silah satıyor.


XS
SM
MD
LG