Erişilebilirlik

Rus Ekonomisi Kırım Yüzünden Küçülebilir


Dünya Bankası son raporunda, Rus ekonomisinin 2014 yılında yüzde 1,8 oranında küçüleceği ve yatırımcıların Rusya’dan 150 milyar dolar hacminde sermayeyi geri çekeceği tahmininde bulundu.

Merkezi Washington’da bulunan uluslararası para kuruluşu, Rusya ekonomisiyle ilgili olarak uzun süredir devam eden güven sorununun derinleşerek bir güven bunalımına dönüştüğünü kaydetti.

Dünya Bankası’nın raporunda, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Moskova hükümetine karşı Amerika ve Avrupa Birliği tarafından uygulunan ekonomik yaptırımlar sonrasında, Rusya’daki siyasi risklerin kısa vadede öne çıkacağını belirtildi. Uluslararası toplum, Kırım’ı topraklarına katan Rusya’nın, Ukrayna’da ilerlemeye devam etmesi halinde, Moskova’ya karşı daha sert yaptırımlar uygulama tehdidinde bulundu.

Rusya-Ukrayna çekişmesinin tırmanması durumunda, Batı kaynaklı yaptırımlar ve Rusya’nın bu yaptırımlara karşı tavrı konularında belirsizlik havası oluşabileceğini öngören Dünya Bankası, tırmanan siyasi gerginliğin Rusya’ya olan güveni ve yatırım faaliyetlerini azaltacağını belirtti.

Rapor, Kırım tartışmasının sonucundan bağımsız olarak, Rusya’nın ekonomik kriz riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında da bulundu.

Dünya Bankası, Rusya ekonomisiyle ilgili olarak öne sürdüğü yüzde 1,8 oranındaki küçülme öngörüsünün “düşük olasılıklı bir senaryo” olduğuna dikkati çekti. Ancak banka, Kırım krizi unutulsa bile, Rus ekonomisinin 2014 yılında sadece yüzde 1,1 oranında büyüyebileceğini de raporuna ekledi.

Rusya, 2014 yılının ilk üç ayında 70 milyar dolar hacminde yatırım kaybına uğradığını açıkladı. Geçen yılki yatırım kaybı 63 milyar civarındaydı. Dünya Bankası’ysa, Rusya’dan kaçan yatırımın 2014’de 150 milyar dolar ve 2015’te 80 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG