Erişilebilirlik

Rus Birliklerine Suriye’de Süresiz Kalma İzni


Rusya Parlamentosu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a destek için Rus birliklerin Suriye’de süresiz şekilde kalmasına olanak tanıyacak anlaşmayı onayladı.

Bu gelişme, Halep’in kontrolü isyan güçlerinde bulunan doğusuna Rusya destekli şiddetli hava saldırılarına uygun zemin oluşturuyor. ABD ve Rusya öncülüğündeki ateşkesin geçen ay bozulmasının ardından Moskova-Washington ilişkileri daha da gerilmişti.

Dünyanın iki güçlü ülkesi, Suriye’de karşıt tarafları destekliyor. Rusya Esat rejiminin müttefiki. ABD ise Esat’ı devirmeye çalışan isyan güçlerini destekliyor.

Rusya’nın geçen yıl başlayan hava saldırıları Esat güçlerine bazı önemli bölgeleri tekrar ele geçirmesini sağlarken savaşın seyrini değiştirdi. Moskova, Suriye ordusuna destek vererek terörle mücadele ettiğini savunuyor ve hava saldırılarında sivillerin hedef alındığı iddialarını reddediyor.

Cuma günü milletvekillerince onaylanan anlaşma, Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye bölgesinde yer alan ve Esat’a yakın Alevi bölgesindeki Hemeymim Hava Üssü’ndeki birliklerini istediği kadar tutabilmesini öngörüyor. Anlaşma, 2015 yılı Ağustos ayında Şam’da imzalanmıştı.

Rusya’nın Tartus Limanı’nda Sovyet döneminden kalma bir de deniz üssü bulunuyor. Ancak anlaşma Tartus’u kapsamıyor. Milletvekilleri bu üssün durumu için ayrı bir anlaşma gerekebileceğini söylüyor.

Perşembe günü, Rus ordusundan Amerika’ya Suriye ordusuna saldırmaması yönünde sert bir uyarı geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov Esat yönetimindeki bölgelere herhangi bir saldırının Rus askerlerinin hayatlarını riske atacağını kaydetti.

Cuma günü konuşan Rus milletvekili Leonid Kalashnikov, Rusya’nın “Suriye’deki çıkarlarını ciddi biçimde savunması gerektiğini” söyledi.

Bu gelişmeler yaşanırken, Suriye’deki isyan güçleri, Halep’te Esat ordusu yanlısı çok sayıda Şii savaşçının ele geçirildiğini açıkladı.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Iraklı olduğu düşünülen beş askerin, isyan güçleri tarafından esir alındığını bildiriyor.

Suriye hükümeti, isyancılarla mücadelesinde, İranlı savaşçılar, yabancı milisler ve Rusya istihbaratı ve hava saldırılarından yardım alıyor.

İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların Halep’in güneyindeki Şeyh Said mahallesinin yanısıra çeşitli bölgelerde devam ettiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG