Erişilebilirlik

'Rus Amerikan İlişkileri Yenilendi'


Başkan Barack Obama, Rus lideri Dimitri Medvedev’i “güçlü ve güvenilir bir ortak” olarak nitelendirdi. İki lider Beyaz Saray'da görüştü

Başkan Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le Rus – Amerikan ilişkilerini yenileme konusunda başarıya ulaştıklarını söyledi. Obama, Medvedev’i “güçlü ve güvenilir bir ortak” olarak nitelendirdi.

Bugün Beyaz Saray’da bir araya gelen iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması için çalışmalara hız vereceğini söyledi. Medvedev de Rusya’nın Eylül ayına kadar Dünya Ticaret Örgütü üye olmasını umduklarını belirtti.

İki lider Rusya’nın Amerikan kümes hayvanlarını ithal etmesi konusundaki anlaşmazlığın da giderildiğini açıkladı.

Rus lider ayrıca Moskova dışında bir teknoloji merkezi kurulmasında Amerikan şirketlerinden katkı beklediğini de söyledi. Rus ekonomisini geliştirmeye çalıştığını söyleyen Medvedev, Rusya’da ‘Silikon Vadisi’ne benzer bir merkez kurulmasını hedefliyor.

Dün, California'da Silikon Vadisi olarak bilinen San Jose’de bilgisayar tesislerini gezen Medvedev; Apple, Cisco Systems, Google ve Twitter şirketlerinin başkanlarıyla danışmalarda bulundu.

Kendi adına Twitter hesabı açan Rusya Devlet Başkanı Cisco Systems’den ülkesine bir milyar dolar yatırım yapma sözü aldı.

Moskova hükümeti Rusya’yı petrol ihracatına bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyor.

Dimitri Medvedev ve Barack Obama en son geçen yılın Nisan ayında Londra’da bir araya gelmişti.

Obama görüşmeden sonra bu hafta sonu yapılacak 20’ler grubu zirvesi için Kanada’ya gidecek.

XS
SM
MD
LG