Erişilebilirlik

İran'da Cenaze Kritik Görüşmeleri Erteledi


ABD Dışişleri Bakanı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşiyle
ABD Dışişleri Bakanı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşiyle

İran ve P5+1 arasında bugün yeniden başlayan nükleer görüşmeler Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin annesinin ölümünün ardından İran heyetinin geri dönme kararı üzerine gelecek haftaya ertelendi.

İran’ın İSNA haber ajansı, görüşmelerin Çarşamba devam edeceğini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ruhani’nin annesi için başsağlığı dileğinde bulundu, ama aynı zamanda İran halkının Nevruz bayramını kutladı.

John Kerry’le birlikte basının karşısına çıkan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, nevruz ifadesinin Farsça’da “yeni gün” anlamına geldiğine işaret ederek, “Umarım bu yeni gün tüm dünya için yeni gün olur. Daha iyi anlayış ve barışın hüküm sürdüğü yeni bir dönem olur” diye konuştu.

Uluslararası görüşmeciler ve İran, 31 Mart tarihine kadar nükleer krize son verecek bir çerçeve anlaşması hazırlamaya çalışıyor.

Kerry Nevruz mesajında, “İçtenlikle, İran’ın liderlerinin nükleer görüşmelerde doğru ve gerekli kararları vermesini umuyorum. Umarım bu yeni yıl ve yeni bahar hem İran halkı, hem de dünya için daha iyi bir geleceğe işaret ediyordur” dedi.

Başkan Barack Obama da kendi yayınladığı Nevruz mesajında yeni yılın, uzun zamanda sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde “en iyi fırsata” işaret ettiğini söyledi. Obama, önümüzdeki günlerin bir hayli kritik geçeceğine dikkati çekti.

Tarafların İran’a ait santrifüjlerde yüzde 40 kesinti yapacağı yönünde bir anlaşma üzerinde çalıştığı bildirilse de, Amerikalı yetkililer bu haberleri doğrulamayı reddediyor. Associated Press ajansının adlarını vermediği Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberde İran’a ekonomik yaptırımları hafifletme ve Birleşmiş Milletler’in uyguladığı konvansiyonel silah ambargosunun kısmen kaldırılması vaadi verildiği bildiriliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, dün bu haberleri “tutarsız” diye nitelemiş, ortalıkta bir anlaşma taslağı bulunduğu iddialarını reddetmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG