Erişilebilirlik

Ruhani: ‘Amerika Bizim Düşmanımız’


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan Kongresi’nin Tahran’a yönelik yaptırımları 10 yıl daha uzatmasının ardından Washington’u sert karşılık vermekle tehdit etti.

Ruhani, Başkan Barack Obama’nın yaptırımları uygulaması durumunda bunun geçen yıl varılan nükleer anlaşmanın açık bir ihlali olacağını kaydetti.

Obama’nın Ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce önce Kongre’nin onayladığı yasa tasarısını imzalaması bekleniyor. Obama yönetimi yaptırımların nükleer anlaşmayı ihlal ettiğini düşünmediğini belirtmişti.

İran’a yönelik yaptırımlar Kongre’den ilk defa 1996 yılında geçmiş ve o tarihten bu yana birkaç defa yenilenmişti. Obama, İran’ın nükleer programıyla ilgili olan yaptırımları nükleer anlaşma çerçevesinde askıya almış, ancak gelecek Başkan’ın gerekli görmesi durumunda yürürlüğe girmesine olanak sağlayacak şekilde yürürlükte tutmuştu.

Ruhani, “Amerika bizim düşmanımız, bununla ilgili şüphemiz yok, Amerikalılar bize uygulayabildikleri kadar baskı yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Ruhani konuşmasında, Başkan seçilen Trump’tan ismiyle bahsetmedi, sadece “Amerika’da seçilen biri” şeklinde konuştu.

Ruhani, “Ne planlıyorsa sonra açığa çıkacak, nükleer anlaşmayı zayıflatmak isteyebilir, anlaşmayı yırtabilir, buna izin vereceğimizi mi düşünüyorsunuz, ulusumuz buna izin verir mi?” ifadelerini kullandı.

Trump seçim kampanyası boyunca nükleer anlaşmayı sertçe eleştirmiş ve yeniden müzakere edeceğini kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG