Erişilebilirlik

'Türkiye'de Baskı Ortamı Var'


'Türkiye'de Baskı Ortamı Var'
'Türkiye'de Baskı Ortamı Var'

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, VOA Türkçe Bölümü’ne yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bazı Alman vakıfları, dolaylı olarak PKK’ya yardım ediyor' sözlerini eleştirdi. Alman-Türk Dostluk Grubu Başkanı da olan Roth, geçen hafta Türkiye’de bir dizi görüşme yaptı ve bu kapsamda Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’le bir araya geldi. Türkiye’ye Alman-Türk Dostluk Grubu’nun yedi üyesi ile birlikte gittiğini hatırlatan Roth, seçimler sonrasında ülkede oluşan yeni durumu yerinde incelediklerini bildirdi.

Türkiye’de şu anda insan hakları konusunda büyük bir baskı yaşandığına ve 70'den fazla gazetecinin tutuklu olduğuna dikkati çeken Claudia Roth, bu durumun vatandaşlarda korkuya ve otosansüre yol açtığını, bu durumun da Alman-Türk Dostluk Grubu’nu çok tedirgin ettiğini söyledi.

Türk ekonomisinin hızla ilerlediğini ve büyüdüğünü, buna karşılık demokratikleşmenin yavaşladığını savunan Roth, bu gelişmeye Avrupa Birliği’nin Türkiye konusunda çelişkili tavrının da neden olduğunu belirtti ve buna örnek olarak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği konusunu iç politik malzeme olarak kullanmasını gösterdi.

Roth, Alman vakıflarıyla ilgili suçlamaların kabul edilemez olduğunu ve bu görüşü Türkiye’de yaptığı görüşmelerde dile getirdiğini açıkladı. Almanya’daki vakıfların çoğunun bir partiye yakın olduğunu hatırlatan Roth, söz konusu vakıfların yıllardır sivil toplumu desteklemek amacıyla Türkiye'de çalışmalar yaptığını, Yeşiller’e yakın Heinrich Böll ve diğer hiçbir vakfın şiddetten yana olan ve terör eylemlerine katılan bir örgüte yardımının söz konusu olamayacağını belirtti ve bunun tartışılmasını bile haksızlık olarak tanımladı.

Erdoğan’ın sözlerinin yanlış yansıtıldığına inanmak istediğini söyleyen Roth, Başbakan Erdoğan’ın Kasım ayı başında yapacağı Berlin ziyareti sırasında bu konudaki tavrına açıklık getirmesini beklediklerini de söyledi.

İddiaları ‘saçma’ olarak adlandıran Claudia Roth, suçlamaların esas amacının Alman vakıfları değil, vakıflarla ortak çalışan kurum ve kişiler olabileceğini de öne sürdü.

Alman Kredi Kurumu’nun da suçlandığını ve bu kurumun Diyarbakır'da su arıtma tesisinin yapılması için para yardımında bulunduğunu hatırlatan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı, yardımın terör örgütü için değil, geri kalmış bir bölgede yaşayan insanlar için yapıldığını savundu.

Claudia Roth, zan altındaki vakıfların Türkiye’deki çalışmalarına devam edeceğini de açıkladı.


XS
SM
MD
LG