Erişilebilirlik

Romney'in Gizli Videosu Kampanyayı Karıştırdı


Romney gizli videonun yayınlanması üzerine düzenlediği basın toplantısında konuşurken
Romney gizli videonun yayınlanması üzerine düzenlediği basın toplantısında konuşurken
Seçimlere 50 gün kala Cumhuriyetçi Başkan Adayı Mitt Romney’nin basına kapalı olarak yaptığı bir konuşmanın görüntülerinin basına sızması yeni bir tartışma yarattı.
Gizli görüntüler Mother Jones isimli liberal bir yayın kuruluşunun sitesinde yayınlandı.

Gizli olarak yapılan çekimlerde Mitt Romney, seçim kampanyasında bağışta bulunanlara hitap ediyor ve halkın %47’lik kesiminden oy almanın zor olduğunu söylüyor. Romney bunun nedenini de açılarken, “Bu %47’lik kesim devlete bağımlı yaşıyor, vergi ödemiyor; ister sağlık, ister yiyecek, ister konut olsun her türlü ihtiyacını devletin karşılamasını bekliyor. Kendi yaşamlarına sahip çıkmayan bu insanlar, devletin kendilerine bakma mecburiyetinde olduğunu düşünüyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Romney, bu kesimin her ne olursa olsun mutlaka Başkan Obama’ya oy vereceğini, bu nedenle de kendisinin sadece ortada yer alan %5-%10’luk bir kesimi iknaya çalıştığını söylüyor.

Bu arada Romney, konuşmasında eğer Latin Amerikalılar da siyahlar gibi sadece Demokratlar’a oy verir hale gelirse, o zaman Cumhuriyetçi partinin ve Amerika’nın sıkıntıya düşebileceğini de kaydediyor.

“İki devletli çözüme inanmıyorum”

Mother Jones isimli yayın kuruluşu ilk görüntüleri yayınladıktan sonra Mitt Romney’in aynı toplantıda İsrail-Filistin konusunda yaptığı değerlendirmeleri de yayınladı. Yayınlanan görüntülerde Romney, İsrail-Filistin konusunda iki devletli bir çözüme inanmadığını da söylüyor. Romney, basına açık toplantılarda bu bu görüşü dile getirmemişti.
Mother Jones ilk görüntüleri yayınlarken yer ve tarih açıklamadı, sadece Romney’nin bu konuşmayı Cumhuriyetçi parti başkan adaylığını kesinleştirdikten sonra yaptığı kaydedildi. Ancak daha sonra Mother Jones bu konuşmanın 17 Mayıs’ta Florida’nın Boca Raton kentinde yapıldığını açıkladı.

Sözlerini geri almadı

Görüntülerin yayınlanmasından sonra Mitt Romney bir basın toplantısı düzenledi. Romney, bu toplantıda sözlerini geri almadı, ancak bu görüşlerini daha iyi ifade etmiş olmayı istediğini söyledi. Romney, “Eminim bu konudaki görüşleri daha iyi ifade edebilirdim, ama zaten benim vergi konusundaki görüşlerim çok kişinin hoşuna gidecek türden değil,” dedi. Romney, bu mesajı vermeye devam edeceğini de kaydetti. Romney, “Elbette tüm Amerikalıların refahını yükseltmeyi istiyorum, şimdiki Başkan bunu yapmadı ve yapmayacak da” dedi.

Demokratlar eleştirdi

Romney’nin açıklamalarının basına sızması sonrasında Demokratlar başkan adayını eleştirdi ve Romney’nin halktan ne kadar uzak olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyledi.

Obama’nın seçim kampanyasını yöneten Jim Messina, yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyetçi adayın açıklamalarını şok edici olarak tanımladı ve halkın %47’sini hiçe saymakla eleştirdi.

Bu arada son kamuoyu yoklamaları Başkan Obama’nın, Cumhuriyetçi rakibini beş puan farkla geride bıraktığını gösteriyor. Reuters-Ipsos tarafından 12-17 Eylül günü yapılan ankete göre Başkan’a destek verenler %48 iken, Romney’e destek verenlerin oranı %45. Önceki hafta yapılan aynı ankette Başkan Obama yedi puan farkla öndeydi.

Şimdi gözler bu görüntülerin yayınlanmasından sonra yapılacak anketlerde.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG