Erişilebilirlik

Romney Kampanyasını Kürtaj Tartışmalarından Uzaklaştırmaya Çalışıyor


Demokrat Parti, geçen hafta rakip Cumhuriyetçi Partili Senato adayının kürtajla ilgili sarf ettiği tartışmalı sözleri eleştirmekte zaman kaybetmezken, Cumhuriyetçi Başkan adayı Mitt Romney ise, bu konuyu unutturup kampanyasında ekonomik duruma ağırlık vermeye çalışıyor.

Kürtaj karşıtı Cumhuriyetçi Partili Missouri milletvekili Todd Akin, bir televizyon programında yaptığı konuşmada tecavüze uğrayan bir kadının hamile kalmasını önleyecek doğal savunma mekanizmasına sahip olduğunu iddia etmiş ve kimsenin bir anlam veremediği “meşru tecavüz” diye bir terim ortaya atmıştı.

Seçim kampanyasını Iowa eyaletinde sürdüren Mitt Romney, bu tartışmaları dikkate almadı ve Başkan Barack Obama’nın borç krizi ve bütçe açığıyla mücadele politikalarını eleştirmeyi tercih etti.

Ancak Demokrat Partililer, Todd Akin’in açıklamalarının, Cumhuriyetçi Parti’nin kadın haklarına saygı göstermediğinin kanıtı olduğunu savunuyor. Demokratlar ayrıca, Mitt Romney’in başkan yardımcısı adayı Paul Ryan’ın da kürtaj karşıtı bir yasa tasarısına imza attığının altını çiziyor.

Gelecek hafta Florida eyaletinin Tampa kentinde ulusal kurultaylarını düzenlemeye hazırlanan Cumhuriyetçi Parti, hazırladığı siyasi programında, Amerika’da 1973’te serbest bırakılan kürtajın yeniden yasaklanması için anayasa değişikliği yapılmasını öngörüyor. Program kürtaj yasağını savunurken, tecavüz ya da ensest ilişki gibi istisnaları dikkate almıyor, bundan dolayı da partinin kendi başkan adayı Mitt Romney’in görüşlerine ters düşüyor. Kendisi de kürtaja karşı olduğunu bildiren Mitt Romney, tecavüz gibi istisnai durumlarda kürtaj yapılmasına karşı çıkmıyordu.
Romney ve Ryan, gelecek haftaki kurultayda Cumhuriyetçi Parti’den adaylıklarını resmen ilan edecek.
XS
SM
MD
LG